WARZYWNE WAKACJE

To prawdziwa wakacyjna rewolucja, w której dowodzą wyśmienite pasty warzywne Wawrzyniec oraz znakomity, pomidorowo-czosnkowy Olej Kujawski. Wszystko zaczyna się od fenomenalnego placuszka, w którym przoduje pasta ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami. Pokryłam go serkiem śmietankowym, a następnie roszponką, czerwoną cebulą, pomidorkami i cukinią. Do tego prażone pestki słonecznika, aromatyczny Olej Kujawski oraz spektakularne kwiaty cukinii wypełnione serkiem połączonym z Wawrzyńcem w odsłonie pomidorowo-żurawinowej. Całość smakuje po prostu obłędnie! Co więcej stanowi bardzo pożywne, acz wciąż lekkie i do tego pełne witamin i wartości odżywczych danie, które doskonale sprawdzi się na obiad w letnie, słoneczne dni.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI NA PLACUSZKA:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 słoiczek Pasty Warzywnej Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki Oleju Kujawskiego pomidor, czosnek, bazylia
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść roszponki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 6-8 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 3 kwiaty cukinii
  • 1/2 słoiczka Pasty Warzywnej Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
  • 4 łyżki Oleju Kujawskiego pomidor, czosnek, bazylia

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2-3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki na placuszka blendujemy krótko – do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Placuszka smażymy na mocno rozgrzanym oleju (lecz na niedużym ogniu), z obydwu stron aż osiągnie złocisty kolor (po około 3-4 min z każdej strony). Gotowego placka wykładamy na ręcznik papierowy.
  2. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, a cukinię w niezbyt duże słupki.
  3. Pastę Warzywną z suszonymi pomidorami i żurawiną łączymy z 1 łyżką serka śmietankowego, a następnie wypełniamy nią kwiaty cukinii.
  4. Placuszka pokrywamy pozostałym serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę i pestki słonecznika. Całość polewamy Olejem Kujawskim. Na koniec układamy nadziane pastą warzywną oraz serkiem kwiaty cukinii.

Brak komentarzy do "WARZYWNE WAKACJE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny