To prawdziwa wakacyjna rewolucja, w której dowodzą wyśmienite pasty warzywne Wawrzyniec oraz znakomity, pomidorowo-czosnkowy Olej Kujawski. Wszystko zaczyna się od fenomenalnego placuszka, w którym przoduje pasta ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami. Pokryłam go serkiem śmietankowym, a następnie roszponką, czerwoną cebulą, pomidorkami i cukinią. Do tego prażone pestki słonecznika, aromatyczny Olej Kujawski oraz spektakularne kwiaty cukinii wypełnione serkiem połączonym z Wawrzyńcem w odsłonie pomidorowo-żurawinowej. Całość smakuje po prostu obłędnie! Co więcej stanowi bardzo pożywne, acz wciąż lekkie i do tego pełne witamin i wartości odżywczych danie, które doskonale sprawdzi się na obiad w letnie, słoneczne dni.
SKŁADNIKI NA PLACUSZKA:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 słoiczek Pasty Warzywnej Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
- 2 łyżki Oleju Kujawskiego pomidor, czosnek, bazylia
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść roszponki
- 1/2 niedużej cukinii
- 6-8 pomidorków truskawkowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
- 4 łyżki serka śmietankowego
- 3 kwiaty cukinii
- 1/2 słoiczka Pasty Warzywnej Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
- 4 łyżki Oleju Kujawskiego pomidor, czosnek, bazylia
20 min. 6-8 min. 2-3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na placuszka blendujemy krótko – do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Placuszka smażymy na mocno rozgrzanym oleju (lecz na niedużym ogniu), z obydwu stron aż osiągnie złocisty kolor (po około 3-4 min z każdej strony). Gotowego placka wykładamy na ręcznik papierowy.
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, a cukinię w niezbyt duże słupki.
- Pastę Warzywną z suszonymi pomidorami i żurawiną łączymy z 1 łyżką serka śmietankowego, a następnie wypełniamy nią kwiaty cukinii.
- Placuszka pokrywamy pozostałym serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę i pestki słonecznika. Całość polewamy Olejem Kujawskim. Na koniec układamy nadziane pastą warzywną oraz serkiem kwiaty cukinii.
Brak komentarzy do "WARZYWNE WAKACJE"