Nietuzinkowa, pełna kolorów i smaków sałatka, która ubarwi wakacyjne spotkania przy grillu. Tworzą ją grillowane plastry kiełbasy i cząstki brzoskwini, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, lekko ostra w smaku czerwona cebula oraz sałata rzymska z roszponką. Całość dopełnia oryginalny sos z dodatkiem powideł śliwkowych. Danie to nie tylko zaskakuje wyjątkowym smakiem, ale także cieszy oko swoim optymistycznym, kolorowym wyglądem. Serdecznie polecam ją wielbicielom kiełbasy z grilla, którym znudził się już tradycyjny sposób jej podawania ale także tym z Was, którzy do tej pory wrzucali na ruszt raczej inne mięsa. To danie na pewno Was nie zawiedzie!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
235 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 główka sałaty rzymskiej baby
- 2 kiełbasy wieprzowe
- 2 brzoskwinie
- 1 czerwona cebula
- 15 pomidorków śliwkowych
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka sosu pomidorowego (ketchup)
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
15 min.
10 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Majonez, ketchup oraz powidła śliwkowe łączymy ze sobą aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Sałatę rzymską rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
- Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce. Kiełbasę kroimy na ukośne plasterki. Kawałki brzoskwini oraz plastry kiełbasy układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z obydwu stron aż pokryją się brązowymi paseczkami.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Cebulę kromy w piórka.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos śliwkowy podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam bardzo smaczną Sokołowską Kiełbasę Wieprzową.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 110,0 kcal | 4,3 g | 8,1 g | 4,3 g | 1,1 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 950 g | 1 045,1 kcal | 41,0 g | 76,7 g | 41,0 g | 10,2 g |
*Kiełbasa Sokołowska Wieprzowa – możliwa obecność glutenu, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktoza)

2 komentarze do "WAKACYJNE GRILLOWANIE"
CookUp 6 września 2018 (10:52)
Mamy wrzesień, zaczęła się szkoła, ale kto powiedział, że wakacje się skończyły? Te kolory i smaki sprawiają, że lato może jeszcze chwilę potrwać. Idealny pomysł! 🙂
Just a SALAD 7 września 2018 (14:45)
Zgadzam się w 100%!