WAKACYJNE GRILLOWANIE

Nietuzinkowa, pełna kolorów i smaków sałatka, która ubarwi wakacyjne spotkania przy grillu. Tworzą ją grillowane plastry kiełbasy i cząstki brzoskwini, orzeźwiające pomidorki koktajlowe, lekko ostra w smaku czerwona cebula oraz sałata rzymska z roszponką. Całość dopełnia oryginalny sos z dodatkiem powideł śliwkowych. Danie to nie tylko zaskakuje wyjątkowym smakiem, ale także cieszy oko swoim optymistycznym, kolorowym wyglądem. Serdecznie polecam ją wielbicielom kiełbasy z grilla, którym znudził się już  tradycyjny sposób jej podawania ale także tym z Was, którzy do tej pory wrzucali na ruszt raczej inne mięsa. To danie na pewno Was nie zawiedzie!

Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
235 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sosu pomidorowego (ketchup)
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga grillowania 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Majonez, ketchup oraz powidła śliwkowe łączymy ze sobą aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Sałatę rzymską rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce. Kiełbasę kroimy na ukośne plasterki. Kawałki brzoskwini oraz plastry kiełbasy układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z obydwu stron aż pokryją się brązowymi paseczkami.
  4. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  5. Cebulę kromy w piórka.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos śliwkowy podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam bardzo smaczną Sokołowską Kiełbasę Wieprzową.
Wakacyjne grillowanie. Sałatka z kiełbasą i brzoskwinią z grilla, pomidorami, cebulą, sałatą rzymską i roszponka w sosie z dodatkiem powideł śliwkowych.
Wakacyjne grillowanie. Sałatka z kiełbasą i brzoskwinią z grilla, pomidorami, cebulą, sałatą rzymską i roszponka w sosie z dodatkiem powideł śliwkowych.
Wakacyjne grillowanie. Sałatka z kiełbasą i brzoskwinią z grilla, pomidorami, cebulą, sałatą rzymską i roszponka w sosie z dodatkiem powideł śliwkowych.
Wiosenna sałatka z parówkami

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g110,0 kcal4,3 g8,1 g4,3 g1,1 g
Cała sałatka (4 porcje)950 g1 045,1 kcal41,0 g76,7 g41,0 g10,2 g
ALERGENY*: jaja, gorczyca,
*Kiełbasa Sokołowska Wieprzowa – możliwa obecność glutenu, selera, gorczycy, soi, mleka (łącznie z laktoza)



Summary
recipe image
Recipe Name
Wakacyjne grillowanie
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

2 komentarze do "WAKACYJNE GRILLOWANIE"

  • comment-avatar
    CookUp 6 września 2018 (10:52)

    Mamy wrzesień, zaczęła się szkoła, ale kto powiedział, że wakacje się skończyły? Te kolory i smaki sprawiają, że lato może jeszcze chwilę potrwać. Idealny pomysł! 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 7 września 2018 (14:45)

      Zgadzam się w 100%!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny