W SAMO POŁUDNIE

Uwielbiam kuchnię  śródziemnomorską, a ta sałatka jest tego oczywistym wyrazem. Szynka serrano, przywołujące południowe słońce – serowe talarki, soczyste pomarańcze, pestki granatu, prażone migdały i roszponka skąpana w bazyliowym sosie – to absolutnie fenomenalne, harmonijne połączenie, które zachwyca smakiem i pięknym wyglądem. Sałatka jest bardzo pożywna i nie wymaga dużego nakładu pracy, biorąc pod uwagę efekt, który uzyskujemy. Świetnie sprawdzi się na przykład na lekki, weekendowy obiad.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 1 garść liści bazylii
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga pieczenia 4-5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 3-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy gniazdka ze startego sera (około 2 cm średnicy). Talarki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzanie góra-dół) przez 4-5 min. Po wyjęciu blachy odstawiamy ją do wystygnięcia – po kilku minutach talarki stwardnieją i staną się chrupiące.
  2. Migdały siekamy wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy kremowy sos.
  4. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
  5. Pomarańcze filetujemy.
  6. Roszponkę wykładamy na półmisek/talerze, polewamy dressingiem, a następnie wykładamy naprzemiennie pomarańcze, porwane na mniejsze kawałki plastry szynki serrano oraz serowe talarki. Na koniec całość posypujemy ziarenkami granatu oraz migdałami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Tym razem posłużyłam się gotowymi prażonymi, solonymi migdałami, możecie jednak przygotować je samodzielnie. W jaki sposób? Otóż migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oleju i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Serowe talarki zrobiłam z długodojrzewającego żółtego sera DELIK (ser ten doskonale się sprawdził, gdyż wytopiła się z niego bardzo mała ilość tłuszczu i nie było konieczności odsączania talarków ręcznikiem papierowym), ale możecie również wykorzystać parmezan czy grana padano.

7 komentarzy do "W SAMO POŁUDNIE"

  • comment-avatar
    Aga 15 marca 2017 (20:17)

    A ja się zastanawiałam co to złotego z dziurami 😛 chyba spróbuję 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 marca 2017 (21:05)

      🙂 Będzie mi bardzo miło!

  • comment-avatar
    Olga 12 marca 2017 (17:10)

    Sałatkę zrobiłam, nie robiłam zdjęć bo przy tych nie wyglądałaby dobrze, ale bardzo smakowała.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 marca 2017 (17:53)

      Wielka szkoda, że nie załączyłaś zdjęcia… na pewno wyglądała smakowicie. Ale bardzo się cieszę, że ją przygotowałaś!

  • comment-avatar
    Olga 11 marca 2017 (21:04)

    Ja też uwielbiam kuchnię śródziemnomorską, muszę ją jutro zrobić.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 11 marca 2017 (23:23)

      Czekam na dokumentację zdjęciową 😉

  • comment-avatar
    Karolina 11 marca 2017 (21:01)

    Bardzo ładnie wygląda, kusi mnie, żeby zrobić.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny