Niebanalne połączenie chrupiących sezamków z truskawkami, burakiem, awokado oraz charakternym serem z niebieską pleśnią, a do tego listki szpinaku i roszponka skąpane w dressing z dodatkiem sezamowej chałwy oraz bratki prosto z ogródka. Zapewniam Was, że całość tworzy niesamowicie spójną, słodko-wytrawną kompozycję, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i pięknym wyglądem. Jeśli dotychczas chałwę i sezamki kojarzyliście jedynie ze słodką przekąską lub wykorzystywaliście je głównie do deserów, to niewątpliwie czas to zmienić!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
213,4 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku baby
- 1 garść roszponki
- 4 sezamki
- 1/2 awokado (sok z cytryny)
- 1 ugotowany burak
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 10 truskawek
- 8-10 bratków
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 10 g chałwy o smaku waniliowym
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta płatków chili
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji, Gęstość sosu regulujemy olejem.
- Ser kroimy w kostkę.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Awokado kroimy na półksiężyce lub w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Buraka kroimy na niezbyt duże kawałki lub wykrawamy z niego kółeczka, które przekrawamy na połówki.
- Sezamki kruszymy dłońmi na niezbyt duże kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie szpinak, roszponkę, kawałki buraka, awokado, truskawki oraz kostki sera. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy sezamkami oraz dekorujemy bratkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Ser z niebieską pleśnią możecie zastąpić kozim serem lub camembertem.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale równie dobrze możecie go upiec lub ugotować samodzielnie.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 213,4 kcal | 5,6 g | 17,8 g | 8,8 g | 1,7 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 522 g | 1 13,9 kcal | 29,2 g | 93,2 g | 46,2 g | 9,1 g |
Summary

Recipe Name
W OBJĘCIACH SEZAMU
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "W OBJĘCIACH SEZAMU"