Kuskus, ciemne winogrona, grecka feta, prażone nerkowce oraz listki roszponki – w tym doborowym gronie znalazły się ziarenka bobu, które obecnie zajmują istotną pozycję na owocowo-warzywnych stoiskach. To właśnie dzięki nim sałatka ta zyskuje niesamowicie cenne wartości odżywcze i jednocześnie nabiera bardzo ciekawego oraz oryginalnego charakteru. Proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pożywne danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad tudzież obiadokolację. Polecam również na drugi dzień, jako pełnowartościowy lunch do pracy.
20 min.
8-15 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
- Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
- Nerkowce dzielimy na połówki i prażymy na suchej patelni.
- Winogrona przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
- Fetę kroimy w kostkę.
- Kuskus łączymy z dressingiem, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe składniki sałatki (możemy pozostawić na boku kilka listków roszponki, kostek fety oraz winogron do dekoracji). Następnie ponownie mieszamy, ale już bardzo delikatnie. Przekładamy na talerze i dekorujemy pozostawionymi na boku składnikami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do dressingu możecie wykorzystać równie dobrze inny, ulubiony olej lub oliwę z oliwek.
3 komentarze do "W DOBOROWYM GRONIE"
Ania 3 lipca 2019 (18:48)
Ten przepis spadł mi z nieba. Nie miałam pomysłu na bób, którego za dużo kupiłam 🙂 serdecznie pozdrawiam
Just a SALAD 5 lipca 2019 (01:46)
Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że smakowała! 🙂
Grażyna 9 lipca 2016 (21:17)
Świetnie wygląda, zdecydowałam się na wykonanie i jestem pod wrażeniem.