W DECHĘ!

Przednia, rewelacyjna, doskonała, wyśmienita, wyborna, pierwszorzędna, kapitalna… po prostu W DECHĘ! Taka jest właśnie ta sałatka! Zastosowałam tu niezwykle ciekawe połączenia smakowe oraz różne tekstury. Mamy tu bardzo oryginalny i jednocześnie bezbłędny duet suszonych pomidorów i moreli, a także bardzo ciekawe w smaku surowe, zielone szparagi. Do tego lekko ostra czerwona cebula, chrupiące migdały i delikatna mozzarella. Całość połączona z trzema rodzajami kasz, bazylią oraz olejem z suszonych pomidorów.

Brzmi intrygująco, nieprawdaż? Zapewniam Was, że będziecie zdumieni! Sałatka doskonale sprawdzi się na obiad tudzież kolację w letnie dni, będzie też świetna propozycją na imprezę, tudzież przyjęcie w ogrodzie. Wówczas koniecznie zadbajcie o jej prezencję! Serdecznie polecam Wam zapoznać się z ofertą WOODEN STUFF, ich deski są po prostu fantastyczne, podane na nich potrawy wyglądają jeszcze apetyczniej, a ponadto świetnie sprawdzą się również do krojenia, jako dekoracja wnętrza czy na prezent!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka ugotowanego pęczaku
  • 1 łyżka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 100 g mozzarelli
  • 1 morela
  • 8 suszonych pomidorów w oleju ziołowym
  • 1/2 pęczka szparagów (główki)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka migdałów
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 garść liści bazylii

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Główki szparagów przekrawamy wzdłuż na pół.
  2. Połówkę cebuli przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.
  3. Mozzarellę dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, i kroimy w kostkę.
  4. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  5. Migdały drobno siekamy.
  6. Do szerokiej miski wrzucamy kasze, szparagi, morele, mozzarellę oraz suszone pomidory. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na półmisek, posypujemy migdałami i dekorujemy listkami bazylii.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać również surowe łodygi szparagów.

Brak komentarzy do "W DECHĘ!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny