Poszukujecie przepisu na zdrową, wegańską, a do tego oryginalną sałatkę deserową? Polecam Wam wyśmienitą, a do tego pięknie prezentującą się “Ulicę Sezamkową”! Sezam to skarbnica witamin i składników mineralnych, źródło białka i wielu korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Co ciekawe, już w czasach starożytnych był on wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości i schorzeń. W mojej sałatce, te niepozorne nasionka wykorzystałam nie tylko do przygotowania przepysznych domowych sezamków, ale stały się one również kluczowym składnikiem smakowitej miseczki. Do tego śmietanka z nerkowców, słodkie owoce i tak uzyskujemy deser pełen zdrowia, który zachwyca swoim oryginalnym smakiem i nietuzinkowym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SEZAMOWĄ MISECZKĘ:
- 120 g mąki orkiszowej
- 60 g sezamu jasnego
- 60 czarnego sezamu
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 4 łyżeczki erytrolu
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1/2 szklanki jasnego sezamu
- 1/2 szklanki czarnego sezamu
- 6 łyżek syropu klonowego
- 16 truskawek
- 24 sztuki miechunki peruwiańskiej
- 24 sztuki winogron rodzynkowych
- listki mięty do dekoracji
SKŁADNIKI NA ŚMIETANKĘ:
- 1 szklanka wrzątku
- 1 szklanka nerkowców
- 1 łyżeczka syropu z agawy
30 min. 5 min. 30 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Jasny sezam mielimy w malakserze na piasek, łączymy go z mąką, czarnym sezamem, ksylitolem, posiekanym zimnym masłem oraz żółtkiem, a następnie wyrabiamy ciasto. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ją ciastem (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy), a następnie obciążamy specjalnymi kulkami (ewentualnie suchą fasolą lub grochem). Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 30 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości składników wykonamy 2 tarty o średnicy 15 cm.
- Przygotowujemy sezamkowe talarki. Sezam (1/4 szklanki jasnego i 1/4 szklanki czarnego) prażymy na suchej patelni (często mieszając), aż białe ziarnka uzyskają złoty kolor. Po przestygnięciu łączymy go z syropem klonowym i wykładamy na papier do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Następnie zdejmujemy papier z wierzchu, a ten z rozwałkowaną masą układamy na blaszce, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy przez 8-10 minut, aż nasz sezamek pięknie się zarumieni. Po upływie około 1-2 minut, kiedy nieco przestygnie, ale nie zdąży jeszcze stwardnieć, przy pomocy wykrawaczki do ciasteczek albo kieliszka do wódki wycinamy kółeczka.
- Przygotowujemy śmietankę. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda przestygnie wrzucamy całość wraz z syropem z agawy do blendera wysokoobrotowego, a następnie blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Śmietankę przelewamy do dzbanuszka i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
- Z foremek wyciągamy nasze sezamkowe miseczki, dno każdej smarujemy 2 łyżkami śmietanki z nerkowców, a następnie wypełniamy je owocami, na koniec wykładamy sezamkowe talarki i całość zdobimy listkami mięty. Pozostałą, schłodzoną śmietankę podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać równie dobrze inne ulubione owoce sezonowe.
Brak komentarzy do "ULICA SEZAMKOWA"