UDON BOWL

Najczęściej wykorzystywany do bulionów, rewelacyjnie smakuje również, jako składnik sałatek! Mowa tu o japońskim makaronie udon – białych, delikatnych w smaku wstążkach o bardzo ciekawej teksturze. Charakteru nadałam im sezamowym olejem, oraz popularnymi dodatkami do sushi – łososiem wędzonym, awokado, mango oraz nori. Papryczka chili oraz kolendra to co prawda wpływy kuchni tajskiej, ale znakomicie dopełniły całe danie, czyniąc je niezwykle aromatycznym i idealnie doprawionym. To fantastyczna, lekka, a przy tym pożywna propozycja obiadowa, którą w szczególności polecam miłośnikom sushi, jako alternatywne danie, które z łatwością można przygotować samodzielnie w domu.

Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 75 g makaronu Udon
  • 1  duża garść kolendry
  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado (sok z 1/2 limonki)
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 arkusz nori
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 nieduża papryczka chili
  • 3 łyżki oleju sezamowego, sól himalajska

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 5 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 1 porcja

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z 2 łyżkami oleju sezamowego.
  2. Mango kroimy w kostkę, papryczkę chili na cieniutkie plasterki, a awokado w półksiężyce, które obficie skrapiamy sokiem z limonki.
  3. Nori kroimy ostrym nożem w paseczki.
  4. Plastry łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
  5. W miseczce układamy obok siebie kopiec makaronu, który posypujemy sezamem, kawałki mango, udekorowane plasterkami chili, awokado, nori oraz kolendrę.

Brak komentarzy do "UDON BOWL"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny