Najczęściej wykorzystywany do bulionów, rewelacyjnie smakuje również, jako składnik sałatek! Mowa tu o japońskim makaronie udon – białych, delikatnych w smaku wstążkach o bardzo ciekawej teksturze. Charakteru nadałam im sezamowym olejem, oraz popularnymi dodatkami do sushi – łososiem wędzonym, awokado, mango oraz nori. Papryczka chili oraz kolendra to co prawda wpływy kuchni tajskiej, ale znakomicie dopełniły całe danie, czyniąc je niezwykle aromatycznym i idealnie doprawionym. To fantastyczna, lekka, a przy tym pożywna propozycja obiadowa, którą w szczególności polecam miłośnikom sushi, jako alternatywne danie, które z łatwością można przygotować samodzielnie w domu.
15 min. 5 min. 1 porcja
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z 2 łyżkami oleju sezamowego.
- Mango kroimy w kostkę, papryczkę chili na cieniutkie plasterki, a awokado w półksiężyce, które obficie skrapiamy sokiem z limonki.
- Nori kroimy ostrym nożem w paseczki.
- Plastry łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
- W miseczce układamy obok siebie kopiec makaronu, który posypujemy sezamem, kawałki mango, udekorowane plasterkami chili, awokado, nori oraz kolendrę.
Brak komentarzy do "UDON BOWL"