Znakomita sałatka, którą przygotowałam z myślą o dzieciakach w wieku szkolnym, niemniej jednak jestem przekonana, że będzie smakowała również dorosłym. To bardzo ciekawa poprzez formę – podanie w wydrążonym ogórku, pełnowartościowa i naprawdę smaczna propozycja, która stanowi doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek, jakich pełno na drodze do szkoły każdego ucznia.
Połączyłam tu serek śmietankowy, wysokiej jakości kabanosy, z których przygotowałam wiórki, kolorową paprykę, fistaszki oraz kiełki brokułu. Chrupiący, pachnący wiosną ogórek gruntowy wypełniony ów masą, nie tylko intryguje wyglądem, ale też świetnie smakuje. Co więcej przygotowanie sałatki zajmuje kilka chwil – nie wymaga ona gotowania, smażenia ani pieczenia. Możecie ją podać Waszym pociechom po powrocie do domu lub śmietankową masę zapakować do lunch boxa, wkładając do osobnej przegródki ćwiartki ogórków.
15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki przekrawamy na pół i wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki – środki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kabanosy mielimy w malakserze na drobne wiórki.
- Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
- Fistaszki obieramy z łupinek i siekamy na mniejsze kawałki.
- Serek śmietankowy łączymy z paprykami, wiórkami z kabanosów (pozostawiając odrobinę do dekoracji), paprykami, orzeszkami oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy ogórkowe łódeczki, które posypujemy pozostałymi wiórkami z kabanosów oraz kiełkami brokułu.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Kabanoski Sokoliki wieprzowe z dodatkiem cielęciny.
Brak komentarzy do "UCZNIOWSKA PRZEKĄSKA"