Pełnoziarnisty makaron połączony z rukwią wodną, bogatym w kwasy omega-3 łososiem oraz pełnymi witamin i wartości odżywczych pestkami dyni, ziarenkami grantu i awokado. To wyśmienita, harmonijna kompozycja, łącząca elitę spośród produktów zaliczanych do superfoods. Wyróżnia się ona nie tylko doskonałym smakiem i bogactwem substancji odżywczych, ale co również bardzo istotne pięknym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego
- 1 duża garść rukwi wodnej
- ok. 250 g filetu z łososia bez skóry
- 1 nieduże awokado
- 1/2 niedużego owocu granatu
- 1/4 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 13-14 min. 5 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą składniki marynaty.
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół), po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
- Rukiew wodną łączymy z makaronem, cząstkami łososia oraz awokado, a następnie wykładamy na talerze/półmisek i polewamy przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy pestkami dyni i ziarenkami granatu.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki użyłam pełnoziarnistych rurek, ale równie dobrze możecie wykorzystać inny ulubiony kształt. Również drobny makaron będzie się świetnie komponował.
2 komentarze do "TWOJA SUPER MOC!"
Monika 23 kwietnia 2019 (20:51)
Mam pytanie: czym można zastąpić rukiew wodną w tej sałatce?
Just a SALAD 23 kwietnia 2019 (21:28)
Z łatwo dostępnych liści, doskonale sprawdzi się roszponka.