Bardzo oryginalna, fantastyczna w smaku oraz ciekawa w prezencji propozycja, która z pewnością zainteresuje fanów znakomitego duetu tuńczyka z ananasem. Wraz z nimi, na mojej tratwie z kruchego ciasta pokrytej serkiem śmietankowym z dodatkiem curry, płyną chrupiąca papryka oraz prażone pestki słonecznika, a także równoważąca słodkie smaki cebula i rukola. Całość choć wylądowała na kruchej, jaglanej podstawie nie jest prowizoryczną konstrukcją tylko smakowitym, harmonijnym daniem, nad którym z całą pewnością można się rozpływać z zachwytu. Serdecznie polecam zarówno na odświętną, jak i codzienną kolację, o każdej porze roku!
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 180 g mąki jaglanej
- 110 g schłodzonego masła
- 1 jajko „S”
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta chili w proszku
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 3 łyżki puszystego serka śmietankowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 garść rukoli (oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz)
- 1 nieduża papryka spiczasta
- 140 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
- 1 papryka spiczasta
- 1 ananas baby
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
25 min. 25 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. 2 naczynia żaroodporne (16,5 cm x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruche spody pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
- Serek śmietankowy łączymy z curry oraz syropem z agawy
- Ananasa obieramy i kroimy w paseczki.
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dokładnie odciskamy z oleju.
- Kruche spody pokrywamy serkiem, a następnie układamy na nich naprzemiennie: skropioną olejem rukolę, tuńczyka, ananasa, cebulę, paprykę oraz pestki słonecznika.
Brak komentarzy do "TUŃCZYKOWA TRATWA"