TUŃCZYKOWA TRATWA

Bardzo oryginalna, fantastyczna w smaku oraz ciekawa w prezencji propozycja, która z pewnością zainteresuje fanów znakomitego duetu tuńczyka z ananasem. Wraz z nimi, na mojej tratwie z kruchego ciasta pokrytej serkiem śmietankowym z dodatkiem curry, płyną chrupiąca papryka oraz prażone pestki słonecznika, a także równoważąca słodkie smaki cebula i  rukola. Całość choć wylądowała na kruchej, jaglanej podstawie nie jest prowizoryczną konstrukcją tylko smakowitym, harmonijnym daniem, nad którym z całą pewnością można się rozpływać z zachwytu. Serdecznie polecam zarówno na odświętną, jak i codzienną kolację, o każdej porze roku!

Bezglutenowa Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 180 g mąki jaglanej
  • 110 g schłodzonego masła
  • 1 jajko „S”
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta chili w proszku

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 3 łyżki puszystego serka śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 garść rukoli (oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz)
  • 1 nieduża papryka spiczasta
  • 140 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
  • 1 papryka spiczasta
  • 1 ananas baby
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. 2 naczynia żaroodporne (16,5 cm x 13 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruche spody pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
  2. Serek śmietankowy łączymy z curry oraz syropem z agawy
  3. Ananasa obieramy i kroimy w paseczki.
  4. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę.
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dokładnie odciskamy z oleju.
  7. Kruche spody pokrywamy serkiem, a następnie układamy na nich naprzemiennie: skropioną olejem rukolę, tuńczyka, ananasa, cebulę, paprykę oraz pestki słonecznika.

Brak komentarzy do "TUŃCZYKOWA TRATWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny