Kuskus połączony z suszonymi pomidorami i pestkami dyni świetnie komponuje się z tuńczykiem, będącym tutaj głównym bohaterem. Uwagę zwraca na siebie również zielony groszek, który nie tylko idealnie dopełnia smak tej sałatki, ale również sprawia, że całość wygląda apetycznie. Prosta i szybka w wykonaniu sałatka o zaskakująco ciekawym smaku. Znakomicie sprawdzi się jako samodzielne danie, które można przygotować z wyprzedzeniem i zabrać na lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki kuskus
- 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju
- 10-12 suszonych pomidorów z oleju
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 3-4 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka oleju z puszki tuńczyka
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- sól i świeżo zmielony pieprz
20 min.
6-9 min.
5 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu przesypujemy kaszę do większej miski.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Wyjmujemy tuńczyka z puszki pozostawiając 1-2 łyżki oleju.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Groszek mrożony gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj jest to ok. 6-9 min.).
- Do kaszy wrzucamy przygotowane składniki (tuńczyka wraz z pozostałym olejem) oraz dodajemy 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju z pestek dyni. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie oleju z pestek dyni, zastąpcie go olejem z suszonych pomidorów.
- Sałatka będzie się ładniej prezentowała jeśli już po wymieszaniu wszystkich składników posypiecie ją odłożoną wcześniej garstką groszku i pestek dyni.
- Nie polecam zastępowania mrożonego groszku konserwowym, ma on nie tylko inny smak, ale także mniej atrakcyjny wygląd.
3 komentarze do "TUŃCZYK W GROSZKI"
Monika 11 kwietnia 2019 (19:28)
Bardzo dobra i bardzo sycąca, delikatny smak
Natalka 2 czerwca 2016 (13:00)
Wyszła pyyyyyszna! :)))
Just a SALAD 2 czerwca 2016 (17:15)
Bardzo się cieszę! Świetne zdjęcie!