TROCHĘ ZIMY, TROCHĘ LATA

Fantastyczna w smaku, lekka, pełna kolorów sałatka, która swój niebanalny charakter zawdzięcza oryginalnemu dressingowi z dodatkiem owocowego piwa bezalkoholowego. Taki sos ma bardzo fajny słodki posmak, jest nieco lżejszy niż ten przygotowany wyłącznie na bazie oleju i sprawia, że sałatka jest bardziej orzeźwiająca.

W mojej kompozycji obok zielonego wypełnienia w postaci roszponki, znalazły się soczyste, słodziutkie mandarynki, czerwona papryka, nadająca ostrości czerwona cebula oraz chrupiące płatki migdałowe. Tą kolorową sałatkę obsypałam charakternym serem z niebieską pleśnią, który nadał całemu daniu jeszcze bardziej intersującego smaku i wykwintnego charakteru.

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, doskonała jako samodzielna przekąska, ale także dodatek do mięsa czy ryby. Serdecznie polecam tym wszystkim, którzy przez cały rok sięgają po lekkie, orzeźwiające i kolorowe dania!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść roszponki
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 mandarynki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki piwa bezalkoholowego Marakuja i Melon 0,0%
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz, mielone płatki chili

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
  4. Mandarynki obieramy, dokładnie oczyszczamy z białych włókien. Cząstki przekrawamy na połówki.
  5. Ser kroimy w kostkę.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania dressingu wykorzystałam piwo bezalkoholowe LECH FREE MARAKUJA I MELON.

Brak komentarzy do "TROCHĘ ZIMY, TROCHĘ LATA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny