Fantastyczna w smaku, lekka, pełna kolorów sałatka, która swój niebanalny charakter zawdzięcza oryginalnemu dressingowi z dodatkiem owocowego piwa bezalkoholowego. Taki sos ma bardzo fajny słodki posmak, jest nieco lżejszy niż ten przygotowany wyłącznie na bazie oleju i sprawia, że sałatka jest bardziej orzeźwiająca.
W mojej kompozycji obok zielonego wypełnienia w postaci roszponki, znalazły się soczyste, słodziutkie mandarynki, czerwona papryka, nadająca ostrości czerwona cebula oraz chrupiące płatki migdałowe. Tą kolorową sałatkę obsypałam charakternym serem z niebieską pleśnią, który nadał całemu daniu jeszcze bardziej intersującego smaku i wykwintnego charakteru.
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, doskonała jako samodzielna przekąska, ale także dodatek do mięsa czy ryby. Serdecznie polecam tym wszystkim, którzy przez cały rok sięgają po lekkie, orzeźwiające i kolorowe dania!
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 mandarynki
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki piwa bezalkoholowego Marakuja i Melon 0,0%
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1/2 ząbka czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz, mielone płatki chili
15 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
- Mandarynki obieramy, dokładnie oczyszczamy z białych włókien. Cząstki przekrawamy na połówki.
- Ser kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania dressingu wykorzystałam piwo bezalkoholowe LECH FREE MARAKUJA I MELON.
Brak komentarzy do "TROCHĘ ZIMY, TROCHĘ LATA"