Przepyszna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka inspirowana kuchnią toskańską, którą tworzą płatki sera pecorino – bardzo popularnego w tym regionie Włoch, pieczarki podsmażone w mieszance ziół toskańskich oraz suszone na słońcu pomidory. Do tego chrupiące pestki słonecznika, rukola z roszponką oraz olej z suszonych pomidorów z dodatkiem świeżego tymianku. To niezwykle aromatyczna, bardzo interesująca w smaku i oryginalna propozycja, która doskonale sprawdzi się na co dzień, ale także możecie ją zaskoczyć swoich gości podczas uroczystej kolacji.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 350-400 g pieczarek (1 łyżka masła, sól, 1 łyżka ziół toskańskich lub prowansalskich)
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 40 g sera pecorino
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 13-15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Listki tymianku drobno siekamy, łączymy z olejem z suszonych pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół toskańskich.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Ser tniemy na płatki przy pomocy noża lub obieraczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, suszone pomidory, pieczarki, polewamy dressingiem, a następnie całość posypujemy pestkami słonecznika oraz płatkami sera.
DODATKOWE UWAGI:
- Ser pecorino możecie zastąpić parmezanem lub innym twardym, dojrzewającym serem żółtym.
4 komentarze do "TOSKAŃSKA PIECZARKA"
Iwona 6 marca 2018 (21:02)
Taką sałatkę chętnie bym zjadła 🙂
Just a SALAD 7 marca 2018 (00:03)
Serdecznie zachęcam! Jest pyszna!
Aga 10 lutego 2018 (11:10)
Czy nie pomieszały się przepisy ? Rodzynki? Orzechy ? Ser z pleśnią ?
Just a SALAD 10 lutego 2018 (11:48)
Najmocniej przepraszam i pięknie dziękuję za komentarz. Teraz wszystko się już zgadza – śmiało można szykować sałątkę i cieszyć się jej rewelacyjnym smakiem! 🙂