Pełen kolorów i smaków talerz rozmaitości, który nie tylko stanowi smakowity i bardzo pożywny posiłek, ale także cieszy oko ciekawym wyglądem. Do jego przygotowania wykorzystałam pełnoziarnisty ryż, kabanosy, grillowane brzoskwinie, pomidorki, oliwki, awokado oraz szczawik zajęczy i sezam. Połączenie tych wszystkich składników na jednym talerzu, okazało się niezwykle udanym eksperymentem. Serdecznie zachęcam Was do jego przeprowadzenia w Waszych kuchniach – tym bardziej, że sama realizacja zajmuje bardzo mało czasu, a w efekcie uzyskacie wyjątkowo smaczny obiad, który doskonale sprawdzi się na ciepłe, letnie dni.
15 min. 10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pomidorki kroimy na ćwiartki.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
- Ryż łączymy z oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy go na półmisek wraz z pomidorkami, brzoskwiniami, oliwkami, kabanosami i szczawikiem. Awokado i ryż posypujemy sezamem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Kabanosy Francuskie z Sokołowa.
Brak komentarzy do "TALERZ ROZMAITOŚCI"