TALERZ ROZMAITOŚCI

Pełen kolorów i smaków talerz rozmaitości, który nie tylko stanowi smakowity i bardzo pożywny posiłek, ale także cieszy oko ciekawym wyglądem. Do jego przygotowania wykorzystałam pełnoziarnisty ryż, kabanosy, grillowane brzoskwinie, pomidorki, oliwki, awokado oraz szczawik zajęczy i sezam. Połączenie tych wszystkich składników na jednym talerzu, okazało się niezwykle udanym eksperymentem. Serdecznie zachęcam Was do jego przeprowadzenia w Waszych kuchniach – tym bardziej, że sama realizacja zajmuje bardzo mało czasu, a w efekcie uzyskacie wyjątkowo smaczny obiad, który doskonale sprawdzi się na ciepłe, letnie dni.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść szczawiku zajęczego (opcjonalnie szczawiu lub roszponki)
  • 100 g ryżu pełnoziarnistego
  • 120 g kabanosów
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • 2/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1 awokado (sok z cytryny)
  • 2 małe brzoskwinie
  • oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 10 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
  3. Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Pomidorki kroimy na ćwiartki.
  5. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
  6. Ryż łączymy z oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy go na półmisek wraz z pomidorkami, brzoskwiniami, oliwkami, kabanosami i szczawikiem. Awokado i ryż posypujemy sezamem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Kabanosy Francuskie z Sokołowa.

Brak komentarzy do "TALERZ ROZMAITOŚCI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny