Niesamowicie szybka w wykonaniu, niebanalna sałatka, która zaskakuje swoim rewelacyjnym smakiem i optymistycznym wyglądem. Do jej przygotowania wykorzystałam gotowe filety śledziowe w sosie śmietanowym, które fantastycznie odnalazły się w połączeniu z mango, papryką i kolendrą – czyli składnikami charakterystycznymi dla dań kuchni tajskiej, a także chrupiącymi grzankami i pestkami słonecznika. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie i będzie doskonałym rozwiązaniem na lekką acz pożywną kolację szczególnie dla tych z Was, którzy nie jedzą lub unikają mięsa.
Jednocześnie chciałam Wam polecić, abyście zaopatrując się w przetwory rybne zwrócili uwagę na to czy mają one certyfikat MSC czyli znak będący gwarancją, że ryby wykorzystane do ich produkcji zostały złowione z poszanowaniem ekosystemu morskiego i pochodzą z odnawialnych łowisk. W mojej ocenie idea promowania przyjaznych środowisku praktyk rybackich jest bardzo słuszna i warto ją wspierać.
SKŁADNIKI:
- 1 garść mixu sałat
- 1 opakowanie filetów śledziowych w sosie śmietanowym
- 1 nieduże mango
- 1 papryka spiczasta
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki grzanek z czosnkiem
- 1 garść listków kolendry
- 1-2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
10 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Filety śledziowe wyjmujemy z opakowania i kroimy w paseczki.
- Mango kroimy na mniejsze kawałki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropione olejem listki sałat, cząstki śledzia z odrobiną śmietany, mango oraz paprykę. Całość posypujemy grzankami oraz pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam zakupione w sieci Carrefour Filety śledziowe w sosie śmietanowym Northlantica posiadające certyfikat MSC.

Brak komentarzy do "TAJSKIE WPŁYWY"