Pasta z fasoli to nie tylko smakowity dodatek do chleba. Wystarczy zawinąć ją w listki szpinaku i tak uzyskujemy bardzo oryginalny składnik, który możecie wykorzystać w swoich sałatkowych kompozycjach. Serdecznie polecam Wam pastę Z GRUNTU DOBRE z Sokołowa, która nie tylko ma kapitalny smak, ale też bezbłędny, naturalny skład. Ja Wam rekomenduję, aby takie szpinakowe, zielone fasolutki połączyć ze słodkimi brzoskwiniami popularnie zwanymi ufo, chrupiącą czerwoną papryką, lekko ostrą czerwoną cebulą i uwaga… sezamkami! Tak! Całość smakuje po prostu wyśmienicie! Co więcej sałatka pomimo, że jest wegańską propozycją, doskonale zaspokoi nawet duży głód, więc polecam Wam ją na obiad w letnie gorące dni.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
158,2 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku
- 5 liści sałaty dębowej
- 1/2 opakowania pasty z białej fasoli Z GRUNTU DOBRE Sokołów
- 2 brzoskwinie ciasteczkowe paraguayo
- 1 papryka spiczasta
- 3 sezamki
- 1/2 czerwonej cebuli
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Odrywamy od listków szpinaku twarde łodyżki, smarujemy je pastą z fasoli, zwijamy w ruloniki, a następnie ostrym nożem przekrawamy na pół.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
- Brzoskwinie ciasteczkowe, kroimy na mniejsze cząstki np. półksiężyce.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy podzieloną na mniejsze kawałki sałatę dębową, ruloniki z pastą z fasoli, paprykę i cząstki brzoskwini. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy połamanymi na stosunkowe małe kawałki sezamkami oraz cebulą.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 158,2 kcal | 2,7 g | 14,2 g | 14,2 g | 1,9 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 532 g | 841,5 kcal | 14,5 | 75,8 g | 75,8 g | 9,9 g |
Brak komentarzy do "SZPINAKOWE FASOLUTKI"