SZPINAKOWA GÓRA

Spektakularna, wyśmienita, pełna wartości odżywczych sałatka, którą serdecznie polecam przygotować zarówno na romantyczną kolację, jak i na kameralne przyjęcie karnawałowe w gronie najbliższych przyjaciół. Do jej przygotowania wykorzystałam listki młodego szpinaku Eisberg. Serdecznie polecam Wam sałaty tej marki – są pięknie zielone, chrupiące, pięknie się prezentują i długo zachowują świeżość.

Szpinak wykorzystałam tutaj zarówno do usmażenia zielonego placuszka, który pokryty śmietankowym serkiem stał się podstawą mojej szpinakowej góry, jak i do uformowania samego wzniesienia. Tworzy go ponadto łosoś wędzony, pomelo, granat oraz pestki słonecznika. Całość skąpana w aromatycznym dressingu z dodatkiem czosnku smakuje po prostu obłędnie! Jeśli poszukujecie, jakiegoś prostego w przygotowaniu, acz oryginalnego i jednocześnie wykwintnego dania, to ta sałatka z pewnością spełni Wasze oczekiwania i oczaruje Waszych bliskich.

Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA SZPINAKOWY SPÓD:

  • 1 jajko “L”
  • 60 ml mleka
  • 60 ml wody gazowanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 garści liści szpinaku

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 2 garści liści szpinaku
  • 125 g łososia wędzonego na gorąco
  • 1/2 niedużego owocu granatu
  • 1/4 pomelo
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy szpinakowego placuszka. Jajko miksujemy z mlekiem, wodą, mąką i olejem. Na koniec dodajemy liście szpinaku i dokładnie blendujemy. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Gęstość regulujemy mąką lub mlekiem. Placuszka smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem (u mnie 23 cm), z obu stron, aż masa się zetnie.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
  4. Pomelo obieramy i filetujemy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
  5. Przestudzony placuszek pokrywamy serkiem śmietankowym, następnie układamy na nim naprzemiennie liście szpinaku, kawałki łososia, pomelo, granata oraz pestki słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Pomelo możecie zastąpić owocem sweetie, ale także pomarańczami, kiwi tudzież mango.

Brak komentarzy do "SZPINAKOWA GÓRA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny