Spektakularna, wyśmienita, pełna wartości odżywczych sałatka, którą serdecznie polecam przygotować zarówno na romantyczną kolację, jak i na kameralne przyjęcie karnawałowe w gronie najbliższych przyjaciół. Do jej przygotowania wykorzystałam listki młodego szpinaku Eisberg. Serdecznie polecam Wam sałaty tej marki – są pięknie zielone, chrupiące, pięknie się prezentują i długo zachowują świeżość.
Szpinak wykorzystałam tutaj zarówno do usmażenia zielonego placuszka, który pokryty śmietankowym serkiem stał się podstawą mojej szpinakowej góry, jak i do uformowania samego wzniesienia. Tworzy go ponadto łosoś wędzony, pomelo, granat oraz pestki słonecznika. Całość skąpana w aromatycznym dressingu z dodatkiem czosnku smakuje po prostu obłędnie! Jeśli poszukujecie, jakiegoś prostego w przygotowaniu, acz oryginalnego i jednocześnie wykwintnego dania, to ta sałatka z pewnością spełni Wasze oczekiwania i oczaruje Waszych bliskich.
SKŁADNIKI NA SZPINAKOWY SPÓD:
- 1 jajko “L”
- 60 ml mleka
- 60 ml wody gazowanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 garści liści szpinaku
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
- 2 garści liści szpinaku
- 125 g łososia wędzonego na gorąco
- 1/2 niedużego owocu granatu
- 1/4 pomelo
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 6 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy szpinakowego placuszka. Jajko miksujemy z mlekiem, wodą, mąką i olejem. Na koniec dodajemy liście szpinaku i dokładnie blendujemy. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Gęstość regulujemy mąką lub mlekiem. Placuszka smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem (u mnie 23 cm), z obu stron, aż masa się zetnie.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
- Pomelo obieramy i filetujemy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Przestudzony placuszek pokrywamy serkiem śmietankowym, następnie układamy na nim naprzemiennie liście szpinaku, kawałki łososia, pomelo, granata oraz pestki słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Pomelo możecie zastąpić owocem sweetie, ale także pomarańczami, kiwi tudzież mango.
Brak komentarzy do "SZPINAKOWA GÓRA"