SZPINAK SHOW!

To propozycja dla fanów szpinaku – on jest niekwestionowanym bohaterem tejże sałatki. Co prawda jej bazę stanowi makaron, ale jest to zielone fusilli – oczywiście z dodatkiem szpinaku. Skoro już mówimy tu o „one man show”, to rolę sosu przejmuje szpinakowe pesto – koniecznie domowej roboty. Proponuję tu w wersji z prażonymi nerkowcami, które dodatkowo dodałam również do sałatki. W całym widowisku nie mogło zabraknąć świeżych liści szpinaku, a drugoplanową rolę odgrywają czarne oliwki i ser feta.

Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA PESTO ZE SZPINAKU:

  • 2 garści szpinaku (ok. 60 g)
  • 1/3 szklanki nerkowców (ok. 40 g)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

 30 min. Wymaga gotowania 7 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  2. Odrywamy od szpinaku twarde łodyżki i po umyciu dobrze osuszamy.
  3. Nerkowce podprażamy na suchej patelni (jednocześnie te potrzebne do pesto).
  4. Przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  5. Ser feta kroimy w kostkę.
  6. Do szerokiej miski wrzucamy ugotowany makaron, dokładamy pesto i całość delikatnie mieszamy. Kiedy makaron będzie już dobrze wymieszany z pesto dodajemy liście szpinaku i ponownie mieszamy (możecie odłożyć kilka listków do dekoracji). Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę, a następnie posypujemy nerkowcami, oliwkami i układamy kostki sera feta. Całość dekorujemy pozostałymi listkami szpinaku.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do wykonania tej sałatki użyłam makron szpinakowy fusilli (wyselekcjonowałam go z paczki makaronu Tricolori). Jeśli będziecie mieli trudności  z dostaniem takiego makaronu, to wykorzystajcie zwykły makaron, który i tak zabarwi się na zielono pod wpływem pesto. W mojej ocenie najbardziej będzie pasował właśnie fusilli, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny, ulubiony kształt.
  • Żeby oliwki ładnie się błyszczały, możecie je natłuścić odrobinką oleju.
  • Pozostały czerwony makaron możecie wykorzystać do sałatki POMIDOR SHOW!

Brak komentarzy do "SZPINAK SHOW!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny