Kolorowe, chrupiące warzywa zestawione z zapieczonymi w cieście francuskim kabanosami, to dokonały pomysł na lunchbox. Sezonowe warzywa świetnie uzupełniają pożywne pudełko z mięsnymi paluszkami ułożonymi na ulubionych kiełkach. Całość natomiast znakomicie sprawdzi się zarówno w przerwie między lekcjami, jak i do zabrania przez Wasze pociechy na wycieczkę szkolną tudzież rodzinny wypad na przykład do lasu. Przygotowanie takiego posiłku zajmuje bardzo mało czasu, a jest doskonałą alternatywą dla kanapek, którymi Wasi mali odkrywcy mogą być już nieco znudzeni. Jestem przekonana, że zostanie spałaszowane bez żadnych wymówek!
20 min. 12-15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto francuskie kroimy na paseczki około 0,5 cm szerokości, a następnie owijamy nimi Paluszki Sokołowskie. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu kabanosy przekrawamy na połówki i wkładamy do pudełka wyłożonego dobrze osuszonymi kiełkami koniczyny.
- Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w słupki, a ogórki wzdłuż na 4 części i wraz z pomidorkami wkładamy do lunchboxa.
DODATKOWE UWAGI:
- Ciastek francuskim otoczyłam Paluszki Sokołowskie “SOKOŁÓW”.
- Wraz z lunchboxem warto zapakować pikantny sok pomidorowy.
Brak komentarzy do "SZKOLNA WYMÓWKA"