SZKOLNA WYMÓWKA

Kolorowe, chrupiące warzywa zestawione z zapieczonymi w cieście francuskim kabanosami, to dokonały pomysł na lunchbox. Sezonowe warzywa świetnie uzupełniają pożywne pudełko z mięsnymi paluszkami ułożonymi na ulubionych kiełkach. Całość natomiast znakomicie sprawdzi się zarówno w przerwie między lekcjami, jak i do zabrania przez Wasze pociechy na wycieczkę szkolną tudzież rodzinny wypad na przykład do lasu. Przygotowanie takiego posiłku zajmuje bardzo mało czasu, a jest doskonałą alternatywą dla kanapek, którymi Wasi mali odkrywcy mogą być już nieco znudzeni. Jestem przekonana, że zostanie spałaszowane bez żadnych wymówek!

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie cienkich kabanosów
  • 1 prostokąt z arkusza ciasta francuskiego o wymiarach ok. 25 cm x 2,5 cm (1 jajko)
  • 1 garść kiełków koniczyny
  • 3 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 żółtej papryki
  • 10 pomidorków truskawkowych

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasto francuskie kroimy na paseczki około 0,5 cm szerokości, a następnie owijamy nimi Paluszki Sokołowskie. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu kabanosy przekrawamy na połówki i wkładamy do pudełka wyłożonego dobrze osuszonymi kiełkami koniczyny.
  2. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w słupki, a ogórki wzdłuż na 4 części i wraz z pomidorkami wkładamy do lunchboxa.

DODATKOWE UWAGI:

  • Ciastek francuskim otoczyłam Paluszki Sokołowskie „SOKOŁÓW”.
  • Wraz z lunchboxem warto zapakować pikantny sok pomidorowy.

Brak komentarzy do "SZKOLNA WYMÓWKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny