ŚWIĄTECZNA SAKIEWKA

Doskonała na Boże Narodzenie, rewelacyjna również na Sylwestra – to wyśmienita, efektowna przekąska inspirowana zimową, świąteczną aurą. Sakiewki przygotowałam z wybornego Schabu Pieczonego NATURRINO, a ich smakowite wnętrze połączyła fantastyczna pasta warzywna Z GRUNTU DOBRE. Obydwa Sokołowskie wyroby już same w sobie smakują rewelacyjnie i jeszcze mają bezbłędny skład, a w tym przepisie odnajdują wprost doskonale.

I tak, w schabowej kieszonce skryły się  kasza gryczana, orzechy włoskie i żurawina, do tego nuta cynamonu, rukola i mandarynki. Tak powstała niezwykle aromatyczna, niecodzienna kompozycja, która zachwyca swoim harmonijnym, acz nietuzinkowym smakiem i oryginalnym wyglądem. Co więcej, danie to jest proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i z pewnością zainteresuje zarówno wielbicieli tradycyjnych dań, jak i sympatyków kuchni nowoczesnej.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • Schab Pieczony SOKOŁÓW (kawałek ok 6 cm grubości)
  • 1/3 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1/2 opakowania pasty warzywnej z ciecierzycą Z GRUNTU DOBRE
  • 1 kawałek białej części pora (ok. 5 cm długości)
  • 2 łyżki ciętej żurawiny suszonej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 garstka rukoli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku
  • 2 mandarynki

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schab będziemy kroić na plastry około 1,5 cm grubości, przy czym zanim ukroimy plaster, to w połowie tej długości mięso nacinamy głęboko tworząc kieszonkę.
  2. Mandarynki obieramy, dokładnie oczyszczamy z białych włókien, a następnie kroimy na plasterki.
  3. Kaszę gryczaną prażymy, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestudzeniu łączmy z olejem.
  4. Pora przekrawamy wzdłuż na 4 części a następnie drobno siekamy.
  5. Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy i osuszamy.
  6. Do miski z kaszą wrzucamy pora, żurawinę, orzechy, cynamon i dokładnie mieszamy z pastą warzywną. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  7. Kieszonki ze schabu nadziewamy przygotowaną sałatką, a wierzch dekorujemy listkami rukoli.

Brak komentarzy do "ŚWIĄTECZNA SAKIEWKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny