Są na tej planecie takie magiczne smaki i zapachy, bez których nie można sobie wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Chyba nikt nie zaprzeczy, że należą do nich aromatyczne pierniczki, pomarańcze, buraki i oczywiście bakalie – orzechy, mak czy suszona żurawina… I tak wymieniłam już prawie wszystkie składniki, absolutnie wyjątkowego dania, które z całą pewnością będzie gwiazdą na moim świątecznym stole. Do jego przygotowania wykorzystałam jeszcze kozi ser twarogowy, który znakomicie połączył tą słodko-wytrawną kompozycję i dodał jej oryginalnego charakteru.
A poza bezbłędnym zestawieniem składników bardzo istotną rolę odgrywa tu sposób podania, który niebotycznie wpływa na smak całego dania. Uformowanie bryły, z dekoracją w kształcie gwiazdy oraz ustawienie całej konstrukcji na listkach rukoli z dodatkiem plasterka pomarańczy sprawia, że sałatka prezentuje się niezwykle intrygująco. Na zmysły potężnie działa również piękna porcelana, na której zaserwujemy nasze danie. Ja wykorzystałam talerzyk Galaxy od AMBITON (http://ambition.pl). Cała seria, jest zresztą po prostu zachwycająca – bardzo elegancka, ze starannie wykonanym, delikatnym wzorem tworzy nieprzeciętny, odświętny klimat. Takim galaktycznym daniem można się zachwycać w nieskończoność!
20 min.
3 min.
1 porcja
PRZYGOTOWANIE:
- Pierniki wrzucamy do rozdrabniacza, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło. Całość miksujemy aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku, a następnie wypełniamy nim obręcz kulinarną ustawioną na starannie wyselekcjonowanym talerzyku, dociskamy popychaczem i wkładamy na 15 minut do lodówki.
- Żurawinę zalewamy na około 30 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku i kroimy nożem na mniejsze kawałki. Ser kozi rozgniatamy widelcem, dodajemy żurawinę, syrop z agawy, posiekane orzechy i całość dokładnie mieszamy.
- Buraka dzielimy na pół i kroimy plaster, z którego wykrawamy przy pomocy foremki do ciasteczek gwiazdkę. Pozostałe części buraka ścieramy na tarce o grubych okach, a następnie pozbawiamy je nadmiaru soku przy pomocy ręcznika papierowego.
- Na piernikowy spód wykładamy kolejno, 2/3 ilości serka, tarte buraki i pozostały serek. Wierzch posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami laskowymi i makiem, a na koniec układamy gwiazdkę z buraka. Dookoła bryły rozsypujemy listki rukoli i układamy plasterek pomarańczy.
2 komentarze do "ŚWIĄTECZNA GALAKTYKA"
Dorcia 6 grudnia 2019 (09:11)
Pięknie, super połączenie smaków.. jadłabym!
Just a SALAD 6 grudnia 2019 (09:37)
Bardzo się cieszę! 🙂