ŚWIĄTECZNA GALAKTYKA

Są na tej planecie takie magiczne smaki i zapachy, bez których nie można sobie wyobrazić świąt Bożego Narodzenia. Chyba nikt nie zaprzeczy, że należą do nich aromatyczne pierniczki, pomarańcze, buraki i oczywiście bakalie – orzechy, mak czy suszona żurawina… I tak wymieniłam już prawie wszystkie składniki, absolutnie wyjątkowego dania, które z całą pewnością będzie gwiazdą na moim świątecznym stole. Do jego przygotowania wykorzystałam jeszcze kozi ser twarogowy, który znakomicie połączył tą słodko-wytrawną kompozycję i dodał jej oryginalnego charakteru.

A poza bezbłędnym zestawieniem składników bardzo istotną rolę odgrywa tu sposób podania, który niebotycznie wpływa na smak całego dania. Uformowanie bryły, z dekoracją w kształcie gwiazdy oraz ustawienie całej konstrukcji na listkach rukoli z dodatkiem plasterka pomarańczy sprawia, że sałatka prezentuje się niezwykle intrygująco. Na zmysły potężnie działa również piękna porcelana, na której zaserwujemy nasze danie. Ja wykorzystałam talerzyk Galaxy od AMBITON (http://ambition.pl). Cała seria, jest zresztą po prostu zachwycająca – bardzo elegancka, ze starannie wykonanym, delikatnym wzorem tworzy nieprzeciętny, odświętny klimat. Takim galaktycznym daniem można się zachwycać w nieskończoność!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garstka rukoli
  • 75 g pierników lukrowanych
  • 15 g masła
  • 50 g serka koziego twarogowego
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • 2 orzechy włoskie
  • 1 ugotowany burak
  • 1 łyżeczka prażonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki maku niebieskiego
  • 1 plasterek pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki syropu z agawy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia  3 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 1 porcja

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierniki wrzucamy do rozdrabniacza, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło. Całość miksujemy aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku, a następnie wypełniamy nim obręcz kulinarną ustawioną na starannie wyselekcjonowanym talerzyku, dociskamy popychaczem i wkładamy na 15 minut do lodówki.
  2. Żurawinę zalewamy na około 30 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku i kroimy nożem na mniejsze kawałki. Ser kozi rozgniatamy widelcem, dodajemy żurawinę, syrop z agawy, posiekane orzechy i całość dokładnie mieszamy.
  3. Buraka dzielimy na pół i kroimy plaster, z którego wykrawamy przy pomocy foremki do ciasteczek gwiazdkę. Pozostałe części buraka ścieramy na tarce o grubych okach, a następnie pozbawiamy je nadmiaru soku przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Na piernikowy spód wykładamy kolejno, 2/3 ilości serka, tarte buraki i pozostały serek. Wierzch posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami laskowymi i makiem, a na koniec układamy gwiazdkę z buraka. Dookoła bryły rozsypujemy listki rukoli i układamy plasterek pomarańczy.

2 komentarze do "ŚWIĄTECZNA GALAKTYKA"

  • comment-avatar
    Dorcia 6 grudnia 2019 (09:11)

    Pięknie, super połączenie smaków.. jadłabym!

    • comment-avatar
      Just a SALAD 6 grudnia 2019 (09:37)

      Bardzo się cieszę! 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny