Bogaty w kwasy omega-3 łosoś, komosa ryżowa (zwana „super ziarnem przyszłości”), pełne minerałów i kwasu foliowego brokuły, suszone pomidory (zawierające więcej cennych substancji odżywczych niż te zerwane prosto z krzaka) oraz niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia owoce goji i pestki dyni. To harmonijna, arcyzdrowa kompozycja, łącząca elitę spośród produktów zaliczanych do superfoods. Niemniej jednak, serdecznie polecam tę sałatkę, nie tylko w związku z jej niezwykle korzystnym wpływem na nasze zdrowie, ale również z uwagi na fantastyczny smak.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 250 g filetu z łososia pacyficznego bez skóry
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1 nieduży brokuł
- 2 łyżki owoców goji
- 2 łyżki pestek z dyni
- sól, cukier
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 1 łyżeczka koncentratu Curry PROECO
- 1 łyżka oleju
- świeżo mielony pieprz, sól himalajska
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
- 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 płaska łyżeczka koncentratu Curry PROECO
- szczypta soli, świeżo mielony pieprz
30 min. 21-25 min. 5 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Ziarenka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie około 14-15 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
- Brokuła gotujemy na parze lub w wodzie – w obu przypadkach przez około 7-10 min. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz soli.
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie łączmy z marynatą i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół), po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Owoce goji zalewamy na koło 15 sekund wrzątkiem.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy z sosem, wykładamy na talerze i cieszymy się niezwykle zdrowym oraz fantastycznym w smaku daniem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sosu oraz marynaty wykorzystałam koncentrat CURRY PROECO. Możecie go zastąpić zwykłą przyprawą w proszku. Sos można też wzbogacić czosnkiem (koncentratem PROECO lub ząbkiem przeciśniętym rzez praskę).
2 komentarze do "STREFA WPŁYWÓW"
Ola 4 lutego 2017 (15:08)
Ta sałatka jest naprawdę dobra.
Wieśka 3 lutego 2017 (21:16)
Zainteresowała mnie kompozycja produktów i zrobiłam według Pani przepisu. Znakomita.