Znakomita, wczytująca świąteczny klimat sałatka, którą polecam przygotować w prezencie Waszym Mikołajom, jeśli w dniu swojego święta przyniosą Wam jakieś fajne upominki. Sałatka jest za sprawą smakowitych chipsów z boczku oraz fety bardzo pożywna, natomiast słodkie mandarynki i żurawina nie tylko znakomicie równoważą słony smak sera, ale też nadają jej świątecznego charakteru. Do tego chrupiące płatki migdałowe oraz rukola skąpana w aromatycznym winegrecie i tak w bardzo szybki sposób uzyskujemy znakomite danie, które doda energii i zaskoczy Was swoim rewelacyjnym smakiem. Serdecznie polecam!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
260 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 opakowanie boczku surowego wędzonego (1 łyżeczka syropu klonowego)
- 3 mandarynki
- 100 g sera feta
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 12 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Plastry boczku rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je przy pomocy pędzelka niewielką ilością syropu klonowego, po czym obracamy na drugą stronę i ponownie pokrywamy syropem. Tak przygotowany boczek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy około 12 minut – do momentu aż ładnie się zarumieni. Po przestygnięciu kroimy je w paseczki około 2 cm szerokości.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Ser kroimy w kostkę.
- Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund, następnie odcedzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, mandarynki, żurawinę, kostki sera oraz chipsy z boczku. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania chipsów wykorzystałam i jednocześnie polecam Wam Boczek Surowy Wędzony z Sokołowa.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 260 kcal | 5,4 g | 21,6 g | 13,0 g | 1,7 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 600 g | 1560,3 kcal | 32,7 g | 129,9 g | 78,2 g | 10,0 g |
Brak komentarzy do "SPECJAŁ MIKOŁAJOWEJ PANI"