Jeśli macie chęć na coś innego niż codziennie spożywane płatki z mlekiem, owsianka tudzież jajecznica lub jedzenie o poranku przychodzi Wam z trudem, to przedstawiam Wam sałatkę, dzięki której śniadanie pójdzie Waszej rodzinie jak z płatka! Do jej przygotowania wykorzystałam płatki Corn Flakes Kakao i Miód od Lubelli, które łączą kukurydzę, prawdziwe kakao i naturalny miód. Z tych wyśmienitych płatków stworzyłam słodki talerzyk, a także dodałam je do smakowitych, serowych kul. Płatkowy talerzyk smarujemy serkiem waniliowym, na nim układamy kule, owoce oraz listki mięty i tak uzyskujemy niesamowicie smaczną, pożywną, a przy tym pięknie prezentująca się sałatkę, która doda Wam energii na cały dzień.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 50 g Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
- 25 g płynnego miodu
- 120 g serka waniliowego homogenizowanego
- 4 truskawki
- 10 winogron rodzynkowych
- 1-2 morele
- listki mięty do dekoracji
SKŁADNIKI NA PŁATKOWE KULE:
- 100 g sera białego chudego
- 30 g serka waniliowego homogenizowanego
- 20 g syropu daktylowego
- 25 g truskawek (1-2 sztuki)
- 30-40 g Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
20 min. 10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy płatkowy talerzyk. Płatki blendujemy na drobny piasek, a następnie łączymy je z miodem. Płatkową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wklepujemy ją i wyrównujemy, formując okrąg o średnicy około 15 cm (wysokość około 0,5 cm). Możemy wykorzystać do tego celu na przykład okrągłą, wysoką miseczkę lub foremkę, “wykrawając” w naszej masie okrąg o równej krawędzi. Tak przygotowany talerzyk pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę i odstawiamy do wystudzenia oraz zastygnięcia.
- Przygotowujemy płatkowe kule. Płatki rozgniatamy rękoma na dosyć drobną masę, ale nie dążymy do uzyskania konsystencji piasku. Do rozdrabniacza wrzucamy ser biały, serek waniliowy, truskawki oraz syrop daktylowy, a następnie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy wrzucamy około 2 łyżki rozdrobnionych płatków, a następnie formujemy kule. Jeśli masa wyda się Wam zbyt rzadka, dosypcie nieco więcej płatków. Część kul obtaczamy w pozostałych pokruszonych płatkach.
- Truskawki kroimy na ćwiartki, a morele na połówki, po czym na stosunkowo cienkie półksiężyce.
- Płatkowy talerzyk smarujemy serkiem waniliowym, na jego brzegu wykładamy dookoła płatkowe kule, a pomiędzy kulami układamy półksiężyce z moreli (skórką do góry). Na środku talerzyka układamy winogrona oraz truskawki, a całość dekorujemy listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Zarówno płatkowe kule, jak i talerzyk dość szybko namiękną pod wpływem serowej masy oraz serka, jeśli chcecie, aby sałatka była chrupiąca, należy ją spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Niemniej jednak talerzyk oraz kule (bez obtaczania w płatkach) możecie przygotować dzień wcześniej.
- Syrop daktylowy możecie zastąpić syropem z agawy, klonowym, stewią w płynie albo w ostateczności cukrem pudrem.
1 Komentarz do "ŚNIADANKO JAK Z PŁATKA!"
Kaśka 18 czerwca 2017 (22:33)
Świetny pomysł na lekkie i pożywne śniadanie, jutro przyrządzam.