Pełna witamin, lekka, elegancka, a przy tym wyjątkowo smaczna i oryginalna sałatka, którą szczególnie polecam Wam przygotować na wielkanocne śniadanie. Mamy tu kolorowe chrupiące warzywa – w tym cieniutkie plasterki surowego buraka oraz marchewki i ogórka, połączone z kukurydzą i lekko ostrą w smaku rzeżuchą. Do tego pestki słonecznika, jajeczka muśnięte majonezem oraz dodający całej kompozycji werwy i niebanalnego charakteru kawior. Całość zaskoczy Was swoim znakomitym smakiem i doskonale odnajdzie się na świątecznym stole wśród tradycyjnych nieco cięższych dań.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rzeżuchy
- 1 ogórek (krótki)
- 1 marchewka
- 1 podłużny burak
- 3 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
- 2 jajka
- 1 słoiczek czarnego kawioru
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- kilka kropli syropu z agawy
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min. 8 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na plasterki. Najwygodniej posłużyć się krajalnicą do jajek.
- Ogórka, obranego buraka i marchewkę kroimy na cieniutkie plasterki i wrzucamy do osobny miseczek. Oliwę łączymy z octem balsamicznym, syropem z agawy oraz solą i pieprzem. Przygotowany sos wlewamy do miseczki z marchewką i burakiem.
- Na talerzu/półmisku układamy rzeżuchę, a następnie naprzemiennie wykładamy kukurydzę, plasterki warzyw wraz z sosem. Plastry jajek pokrywamy majonezem oraz łyżką kawioru po czym układamy na talerzu z sałatką.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania tak równiutkich i cieniutkich plasterków wykorzystałam znakomitą szatkownicę V-HEBEL BÖRNER.
Brak komentarzy do "ŚNIADANIE Z IKRĄ"