Przepyszna, pełna kolorów, witamin oraz substancji odżywczych sałatka, którą przygotowałam inspirując się daniami zaproponowanymi przez Dominika Moskalenko – szefa kuchni Sokołów, w ramach warsztatów na temat żywienia osób starszych. Relację z tego fantastycznego spotkania znajdziecie tutaj – KLIK KLIK.
W skomponowanej przeze mnie sałatce, pierwszoplanową rolę pełni sokołowska Krucha Wieprzowina o smaku pieczeniowym. To wysokiej jakości mięso, które zostało już wstępnie przyrządzone, zamarynowane i długo gotowane w niskiej temperaturze, a w domu wymaga już jedynie podgrzania w piekarniku. Tak przygotowana wieprzowina jest idealna na ciepły obiad, ale również możemy wykorzystać ją do przyrządzenia przepysznej sałatki (jeśli na przykład nie zjemy mięsa w całości na obiad). Ja proponuję dodać do niej makaron pełnoziarnisty oraz pełne witamin warzywa: marchewkę, pietruszkę, jarmuż i pomidorki. Do tego bogate w cynk pestki dyni oraz ziołowy dressing na bazie oleju lnianego. To rewelacyjna, aromatyczna, bardzo pożywna, a przy tym prosta w przygotowaniu sałatka, dlatego też polecam ją osobom w każdym wieku, które po prostu mają chęć przekonać się jak smakuje dobre życie!
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści jarmużu
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (sól)
- ok. 200 g Kruchej Wieprzowiny o smaku pieczeniowym SOKOŁÓW
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 2 nieduże korzenie pietruszki
- 2 nieduże marchewki (syrop z agawy, sól, zioła prowansalskie, olej rzepakowy)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju lnianego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka listków oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 11 min. 10-12 min. 30 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Sokołowską wieprzowinę, przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pieczemy ją w folii w temperaturze 220 stopni, przez 30 min). Kiedy mięso przestygnie wyjmujemy je z opakowania, odkrawamy kawałek potrzebny do sałatki, a następnie rozdzielamy go widelcem kawałek po kawałku, polewając jednocześnie włókna sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Marchewkę i korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2 minutach dodajemy kilka kropli syropu z agawy oraz szczyptę ziół prowansalskich. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki warzyw ładnie się zarumienią.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Makaron łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, dodajemy jarmuż mięso, podsmażone warzywa oraz pomidorki koktajlowe. Całość wykładamy na półmisek, a na koniec posypujemy pestkami dyni.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać również Kruchą Wołowinę lub Wieprzowinę z Sokołowa w innych smakach.
- Pietruszkę i marchewkę możecie też upiec lub ugotować.
2 komentarze do "SMAKI DOBREGO ŻYCIA"
Słodkie okruszki 19 listopada 2017 (21:20)
Prezentuje się wspaniale 🙂
Just a SALAD 20 listopada 2017 (11:35)
Dziękuję!!! 🙂