Idealna na jesienną niepogodę, optymistyczna sałatka, która pozwoli Wam zachować letnie słońce w coraz chłodniejsze, pochmurne dni. Jako że sałatka ma napominać lato nie tylko orzeźwiającym, słodko-wytrawnym smakiem, ale również kolorami i formą podania, to do jej przygotowania wykorzystałam żółte składniki.
I tak mamy tu tropikalne, słodkie mini banany, brzoskwinię, chrupiącą paprykę, odświeżające pomidorki oraz aromatyczne, uprażone pestki słonecznika. Całość podałam natomiast na roszponce z musztardowo-miodowym winegretem. A do tego proponuję znakomite słonecznikowe promyki, przygotowane z wafli ryżowych SONKO. Pokryte śmietankowo-brzoskwiniowym serkiem z dodatkiem cynamonu i kurkumy smakują naprawdę wyjątkowo i doskonale komponują się z moją słoneczną sałatką, wspólnie tworząc idealny przepis na przekąskę: drugie śniadanie, podwieczorek tudzież lekką kolacją. Serdecznie zachęcam Was, abyście przywołali do sowich domów letnie słońce i przygotowali tą wyśmienitą sałatkę!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
141,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki
- 3 mini banany (sok z cytryny)
- 1 duża brzoskwinia
- 1 nieduża żółta papryka
- 10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA PROMYKI:
- 8 wafli ryżowych ze słonecznikiem SONKO
- 2 czubate łyżki serka śmietankowego
- ćwiartka brzoskwini
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta chilli
- 1 /2 łyżeczki miodu
- sól himalajska
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Mini banany kroimy na plasterki i skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
- Brzoskwinię kroimy na ćwiartki, 1 pozostawiamy do masy serowej, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Serek śmietankowy miksujemy wraz z brzoskwinią i przyprawami w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego. Z wafelków ryżowych wycinamy trójkąty i pokrywamy je przygotowaną masą.
- Na okrągłej desce/talerzu rozkładamy połowę przygotowanej roszponki, a resztę wykładamy na środku naczynia naprzemiennie z bananami, pomidorkami, kawałkami brzoskwini i papryki oraz pestkami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a dookoła sałatki układamy pokryte serkiem trójkąty.
DODATKOWE UWAGI:
- Mini banany możecie zastąpić zwykłymi.
- Wafle ryżowe smarujemy masą serową tuż przed podaniem, tak aby pozostały chrupiące.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 141,5 kcal | 2,9 g | 8,8 g | 14,8 g | 1,6 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 788 g | 1 115,0 kcal | 22,5 g | 69,7 g | 116,4 g | 13,0 g |
Brak komentarzy do "SŁONECZNIKOWE PROMYKI"