SŁONECZNIKOWE PROMYKI

Idealna na jesienną niepogodę, optymistyczna sałatka, która pozwoli Wam zachować letnie słońce w coraz chłodniejsze, pochmurne dni. Jako że sałatka ma napominać lato nie tylko orzeźwiającym, słodko-wytrawnym smakiem, ale również kolorami i formą podania, to do jej przygotowania wykorzystałam żółte składniki.

I tak mamy tu tropikalne, słodkie mini banany, brzoskwinię, chrupiącą paprykę, odświeżające pomidorki oraz aromatyczne, uprażone pestki słonecznika. Całość podałam natomiast na roszponce z musztardowo-miodowym winegretem. A do tego proponuję znakomite słonecznikowe promyki, przygotowane z wafli ryżowych SONKO. Pokryte śmietankowo-brzoskwiniowym serkiem z dodatkiem cynamonu i kurkumy smakują naprawdę wyjątkowo i doskonale komponują się z moją słoneczną sałatką, wspólnie tworząc idealny przepis na przekąskę: drugie śniadanie, podwieczorek tudzież lekką kolacją. Serdecznie zachęcam Was, abyście przywołali do sowich domów letnie słońce i przygotowali tą wyśmienitą sałatkę!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
141,5 kcal/100 g

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA PROMYKI:

  • 8 wafli ryżowych ze słonecznikiem SONKO
  • 2 czubate łyżki serka śmietankowego
  • ćwiartka brzoskwini
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chilli
  • 1 /2 łyżeczki miodu
  • sól himalajska

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  3. Mini banany kroimy na plasterki i skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
  4. Brzoskwinię kroimy na ćwiartki, 1 pozostawiamy do masy serowej, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
  6. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Serek śmietankowy miksujemy wraz z brzoskwinią i przyprawami w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego. Z wafelków ryżowych wycinamy trójkąty i pokrywamy je przygotowaną masą.
  8. Na okrągłej desce/talerzu rozkładamy połowę przygotowanej roszponki, a resztę wykładamy na środku naczynia naprzemiennie z bananami, pomidorkami, kawałkami brzoskwini i papryki oraz pestkami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a dookoła sałatki układamy pokryte serkiem trójkąty.

DODATKOWE UWAGI:

  • Mini banany możecie zastąpić zwykłymi.
  • Wafle ryżowe smarujemy masą serową tuż przed podaniem, tak aby pozostały chrupiące.
Słonecznikowe promyki
Słonecznikowe promyki

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g141,5 kcal2,9 g8,8 g14,8 g1,6 g
Cała sałatka (2 porcje)788 g
1 115,0 kcal22,5 g69,7 g116,4 g13,0 g
ALERGENY: mleko i pochodne, gorczyca
Summary
recipe image
Recipe Name
SŁONECZNIKOWE PROMYKI
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "SŁONECZNIKOWE PROMYKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny