Owocowa sałatka, która powstała z okazji ostatniego meczu naszej reprezentacji w fazie grupowej ME 2016 z Ukrainą. Na wyróżnienie zasługuje tu kremowy sos z białej czekolady z dodatkiem amaretto i prażonych płatków migdałowych. Znakomicie komponuje się z owocami sprawiając, że sałatka nabiera niecodziennego charakteru. Prosty i szybki w wykonaniu, a zarazem niezwykły w smaku deser, który szczególnie polecam przygotować, kiedy chcecie uczcić jakąś ważną chwilę.
SKŁADNIKI:
- 1 nieduże mango
- 125 g borówek amerykańskich
- 125 g czerwonych porzeczek
- 2 nieduże banany
- 1/2 cytryny
- Kilka listków mięty do dekoracji
SKŁADNIKI NA SOS:
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietany 36%
- 1-2 łyżki amaretto
- 2 łyżki płatków migdałowych
15 min. 2 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy sos. Śmietanę umieszczamy w garnuszku, a następnie mieszając podgrzewamy niemalże do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy pokrojoną na mniejsze kawałeczki czekoladę. Cały czas mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści i powstanie kremowy sos. Wlewamy amaretto i ponownie mieszamy. Sos przelewamy do dzbanuszka/miseczki i po przestygnięciu umieszczamy w lodówce na kilkadziesiąt minut (sos nieco zgęstnieje). Płatki migdałowe dodajemy do sosu, od razu po wlaniu likieru lub bezpośrednio przed podaniem, w zależności od preferencji (jeśli chcecie aby były chrupkie należy je dosypać w ostatniej chwili).
- Mango obieramy i kroimy w dowolny kształt. Podobnie postępujemy z bananem, który dodatkowo polewamy obficie sokiem z cytryny, aby nie stracił swojego koloru. Porzeczki dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie odrywamy szypułki.
- W szklanym naczyniu układamy (wedle uznania) kolejne warstwy owoców, przekładając również listkami mięty. Sos z białej czekolady podajemy osobno, bądź polewamy bezpośrednio przed podaniem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania kulek wykorzystałam wykrawacz o średnicy 20 mm.
- Jeśli sałatkę przygotowujecie dla dzieciaków, likier możecie zastąpić syropem amaretto lub go po prostu pominąć.
Brak komentarzy do "SŁODKI SMAK AWANSU"