SŁODKI SMAK AWANSU

Owocowa sałatka, która powstała z okazji ostatniego meczu naszej reprezentacji w fazie grupowej ME 2016 z Ukrainą. Na wyróżnienie zasługuje tu kremowy sos z białej czekolady z dodatkiem amaretto i prażonych płatków migdałowych. Znakomicie komponuje się z owocami sprawiając, że sałatka nabiera niecodziennego charakteru. Prosty i szybki w wykonaniu, a zarazem niezwykły w smaku deser,  który szczególnie polecam przygotować, kiedy chcecie uczcić jakąś ważną chwilę.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 36%
  • 1-2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga gotowania 2 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. Przygotowujemy sos. Śmietanę umieszczamy w garnuszku, a następnie mieszając podgrzewamy niemalże do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy pokrojoną na mniejsze kawałeczki czekoladę. Cały czas mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści i powstanie kremowy sos. Wlewamy amaretto i ponownie mieszamy. Sos przelewamy do dzbanuszka/miseczki i po przestygnięciu umieszczamy w lodówce na kilkadziesiąt minut (sos nieco zgęstnieje). Płatki migdałowe dodajemy do sosu, od razu po wlaniu likieru lub bezpośrednio przed podaniem, w zależności od preferencji (jeśli chcecie aby były chrupkie należy je dosypać w ostatniej chwili).
  3. Mango obieramy i kroimy w dowolny kształt. Podobnie postępujemy z bananem, który dodatkowo polewamy obficie sokiem z cytryny, aby nie stracił swojego koloru. Porzeczki dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie odrywamy szypułki.
  4. W szklanym naczyniu układamy (wedle uznania) kolejne warstwy owoców, przekładając również listkami mięty. Sos z białej czekolady podajemy osobno, bądź polewamy bezpośrednio przed podaniem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania kulek wykorzystałam wykrawacz o średnicy 20 mm.
  • Jeśli sałatkę przygotowujecie dla dzieciaków, likier możecie zastąpić syropem amaretto lub go po prostu pominąć.

Brak komentarzy do "SŁODKI SMAK AWANSU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny