Niesamowicie smaczna kompozycja z malinami, kukurydzą i skameralizowanymi orzechami włoskimi oraz równoważącym słodkie smaki aromatycznym, lekko słonym kozim serem i wyśmienitym dressingiem przygotowanym z oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a do tego pięknie się prezentuje. Serdecznie polecam przygotować ją na drugie śniadanie tudzież na podwieczorek w gorące, letnie dni.
Kompozycja ta jest moim pomysłem na realizację zadania konkursowego w ramach zabawy „Dodaj składniki do sałatki z BIOOIL!”, która polega na zaproponowaniu przepisu na sałatkę, w której składzie znajdą się maliny, kukurydza oraz olej lniany o smaku cytryny. Serdecznie zapraszam do zabawy – szczegóły znajdziecie klikając tutaj. Niewątpliwie realizacja tego zadania, to twardy orzech do zgryzienia, ale liczę na Waszą kreatywność i wiele inspirujących komentarzy.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- 1 szklanka malin
- 1 nieduża kolba kukurydzy
- 100-120 g sera koziego twardego
- 1 garść orzechów włoskich
(1 łyżka syropu klonowego)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
6 min.
4-5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, a następnie wrzucamy kolbę kukurydzy, którą gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarna kukurydzy.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni, a następnie zalewamy 1 łyżką syropu klonowego i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez około 1 minuty, co jakiś czas mieszając. Karmelizowane orzechy odstawiamy do zastygnięcia.
- Ser kozi kroimy w drobną kosteczkę.
- Olej lniany BIOOIL o smaku cytryny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Rukolę wykładamy naprzemiennie z malinami, kukurydzą, serem kozim oraz orzechami, a całość polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Olej lniany BIOOIL o smaku cytrynowym jest moim zdaniem idealnie zrównoważony i nie ma potrzeby dodawania do niego już kwaśnego smaku tj. octu czy soku z cytryny. Jako że sałatkę tworzą maliny i karmelizowane orzechy, to do dressingu nie dodajemy już żadnego słodkiego syropu. Natomiast jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, to warto wzbogacić sos czosnkiem.
Brak komentarzy do "SŁODKI ORZECH DO ZGRYZIENIA"