SŁODKI ORZECH DO ZGRYZIENIA

Niesamowicie smaczna kompozycja z malinami, kukurydzą i skameralizowanymi orzechami włoskimi oraz równoważącym słodkie smaki aromatycznym, lekko słonym kozim serem i wyśmienitym dressingiem przygotowanym z oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a do tego pięknie się prezentuje. Serdecznie polecam przygotować ją na drugie śniadanie tudzież na podwieczorek w gorące, letnie dni.

Kompozycja ta jest moim pomysłem na realizację zadania konkursowego w ramach zabawy “Dodaj składniki do sałatki z BIOOIL!”, która polega na zaproponowaniu przepisu na sałatkę, w której składzie znajdą się maliny, kukurydza oraz olej lniany o smaku cytryny. Serdecznie zapraszam do zabawy – szczegóły znajdziecie klikając tutaj. Niewątpliwie realizacja tego zadania, to twardy orzech do zgryzienia, ale liczę na Waszą kreatywność i wiele inspirujących komentarzy.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju lnianego BIOOIL o smaku cytrynowym
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 6 min. Wymaga smażenia 4-5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, a następnie wrzucamy kolbę kukurydzy, którą gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarna kukurydzy.
  2. Orzechy podprażamy na suchej patelni, a następnie zalewamy 1 łyżką syropu klonowego i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez około 1 minuty, co jakiś czas mieszając. Karmelizowane orzechy odstawiamy do zastygnięcia.
  3. Ser kozi kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Olej lniany BIOOIL o smaku cytryny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Rukolę wykładamy naprzemiennie z malinami, kukurydzą, serem kozim oraz orzechami, a całość polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Olej lniany BIOOIL o smaku cytrynowym jest moim zdaniem idealnie zrównoważony i nie ma potrzeby dodawania do niego już kwaśnego smaku tj. octu czy soku z cytryny. Jako że sałatkę tworzą maliny i karmelizowane orzechy, to do dressingu nie dodajemy już żadnego słodkiego syropu. Natomiast jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, to warto wzbogacić sos czosnkiem.
Sałatka z rukolą, malinami, kukurydzą, karmelizowanymi orzechami oraz olejem lnianym o smaku cytryny BIOOIL.
Sałatka z rukolą, malinami, kukurydzą, karmelizowanymi orzechami oraz olejem lnianym o smaku cytryny BIOOIL.
Sałatka z rukolą, malinami, kukurydzą, karmelizowanymi orzechami oraz olejem lnianym o smaku cytryny BIOOIL.
Sałatka z rukolą, malinami, kukurydzą, karmelizowanymi orzechami oraz olejem lnianym o smaku cytryny BIOOIL.

Brak komentarzy do "SŁODKI ORZECH DO ZGRYZIENIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny