Ciecierzyca – niezwykle istotny składnik kuchni wegańskiej, w otoczeniu słodkiej brzoskwini, borówek i pomidorków koktajlowych. Całość podana na roszponce i posypana pestkami słonecznika. Prosta w przygotowaniu, lekka i zarazem sycąca propozycja, która cieszy oko swoim kolorowym wyglądem oraz zachwyca doskonałym smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować, to polecam aby do dressingu zamiast musztardy dodać odrobinę curry – sałatka ta nabierze nowego, niezwykle interesującego wymiaru.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 265 g)
- 1 duża brzoskwinia
- 3/4 szklanki borówek
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy lub płaska łyżeczka curry
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
7 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1 minuty z każdej strony.
- Ciecierzycę wyjmujemy z puszki na sito, płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do wyschnięcia.
- Pomidorki przekrawamy na pół.
- Roszponkę wykładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy naprzemiennie grillowaną brzoskwinię, ciecierzycę, pomidorki i borówki. Całość polewamy dressingiem oraz posypujemy pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast brzoskwini możecie wykorzystać grillowaną nektarynkę.
Brak komentarzy do "SŁODKA WEGANKA"