Fantastyczna sałatka, gdzie słodycz z gruszki, winogron i karmelizowanej pietruszki równoważy się z aromatycznym sosem na bazie gorgonzoli. Dopełnieniem tego dania są oczywiście zielone listki sałat, a także pieczywo. Dość popularnym pomysłem na wykorzystanie chleba w sałatce jest pokrojenie go w kostkę i usmażenie z dodatkiem ulubionych przypraw. Aby nadać wyjątkowości takiemu daniu sięgnęłam po oryginalne i do tego najwyższej jakości pieczywo. Mianowicie Chleb Razowy z Miodem BIO z Piekarni PUTKA, który podsmażyłam z suszonym tymiankiem.
Całość stanowi naprawdę wyjątkową kompozycję smaków. Takie danie można zaserwować nie tylko wegetarianom, ale wszystkim koneserom dobrego jedzenia, którzy wciąż poszukują nowych, niebanalnych połączeń smakowych.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 duża garść mixu sałat (szpinak, rukola, botwinka), oliwa z oliwek
- 3 kromki chleba razowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 gruszka, 2 łyżki soku z cytryny
- 1 korzeń pietruszki, olej rzepakowy, 1 łyżeczka miodu, sól
- 1 garść różowych winogron rodzynkowych
SKŁADNIKI NA SOS:
- 50 g gorgonzoli
- 35 ml śmietanki kremówki 30%
25 min. 11-14 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kromki Chleba razowego kroimy w kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażymy od czasu do czasu delikatnie mieszając (3-4 minuty). Pod koniec smażenia dodajemy tymianek i po chwili przesypujemy do miseczki.
- Korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Po około 4 minutach dodajemy szczyptę soli oraz miód. Całość smażymy jeszcze przez około 4-6 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki pietruszki ładnie się zarumienią.
- Śmietankę podgrzewamy, a następnie dodajemy gorgonzolę. Całość utrzymujemy na małym ogniu cały czas mieszając i ugniatając widelcem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Sos możemy też przygotować w mikrofali. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Winogrona przekrawamy na pół.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropione oliwą liście sałat oraz pozostałe składniki sałatki. Całość polewamy jeszcze ciepłym sosem.
Brak komentarzy do "SŁODKA GORGONZOLA"