Wyśmienita sałatka warstwowa podana na grillowanym chlebie tostowym z dodatkiem oliwy z czosnkiem i chili. Całą konstrukcję tworzą ponadto jaja połączone z majonezem i kolorowym pieprzem, śledź z cebulką oraz bób. Sałatka udekorowana plasterkami papryczki chili, pietruszką oraz trójkącikiem opiekanego chlebka, nie tylko ma niebanalną prezencję, ale też zachwyca wyjątkowym smakiem!
25 min. 20 min. 2-4 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Bób wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (od momentu zagotowania wody) przez około 8-15 minut. Czas gotowania zależy od preferencji smakowych oraz samego bobu. Młody bób gotuje się znacznie krócej. Najlepiej spróbować w trakcie gotowania i ocenić czy jest już smaczny, jeśli tak odcedzamy i obieramy.
- Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej kładziemy skropione oliwą kromki chleba tostowego i smażymy przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż pieczywo stanie się złociste, chrupiące i pojawią się na nim brązowe paseczki. Jedną kromkę kroimy po przekątnej na 4 części i pozostawiamy do dekoracji.
- Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Następnie zalewamy zimną wodą, obieramy i drobno siekamy, a następnie łączymy z 1 czubatą łyżką majonezu i doprawiamy solą.
- Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki.
- Śledzia z cebulką odcedzamy na durszlaku i dodatkowo pozbawiamy nadmiaru oleju przykładając ręcznik papierowy, po czym kroimy go na mniejsze kawałki.
- Za pomocą obręczy kulinarnych formujemy bryłę,. Najpierw docinamy kromkę chleba, a następnie kolejno układamy masę jajeczną, śledzia z cebulką oraz bób. Wierzch dekorujemy plasterkami chili, trójkącikiem chleba tostowego oraz listkami pietruszki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam śledzia Twoja Rybka po Meksykańsku od SEKO
Brak komentarzy do "ŚLEDZIK Z BOBEM"