Trudno nie zgodzić się z tym, że wyrazisty w smaku śledź doskonale komponuje się z jajami. Ów niezwykle zgrany duet połączyłam ze słodkim burakiem, chrupiącymi pestkami słonecznika oraz dodającą charakteru całej potrawie czerwoną cebulą. Efekt jest w mojej ocenie rewelacyjny. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, tworząc wyjątkowo harmonijną przekąskę. Co więcej sałatka pięknie się prezentuje, a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jedynie kilka chwil.
SKŁADNIKI:
- 2 garści listków jarmużu
- 1 duży ugotowany burak
- 120-150 g filetów śledziowych w oleju
- 1 nieduża cebula czerwona
- 10-12 przepiórczych jajek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie (około 1,5 cm) paski.
- Buraka kroimy na niezbyt duże, stosunkowo cienkie kawałki np. w paseczki.
- Cebulę obieramy i kroimy na plasterki albo półksiężyce.
- Na talerze/półmisek wykładamy połowę ilości listków jarmużu, na nich układamy buraki, a następnie skrapiamy je odrobiną przygotowanego oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy śledzie, krążki czerwonej cebuli, listki jarmużu i pestki słonecznika, a całość polewamy pozostałym olejem. Na koniec układamy przepiórcze jajeczka.
DODATKOWE UWAGI:
- Listki jarmużu możecie zastąpić np. roszponką lub endywią.
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam buraka z paczki gotowanych buraczków BIO, ale oczywiście możecie go równie dobrze ugotować lub upiec samodzielnie.
1 Komentarz do "ŚLEDŹ Z JAJAMI"
Gabi 14 kwietnia 2017 (21:34)
Nie myślałam, że można połączyć te składniki, muszę ją zrobić bo nie daje mi spokoju. A swoją drogą świetna nazwa.