Oryginalna i niezwykle smaczna sałatka, która nie tylko dodaje energii, ale również przyczynia się do lepszej pracy naszego organizmu. Mamy tu bowiem należące do superfoods: komosę ryżową, orzechy włoskie, paprykę, granaty oraz nadający sałatce aromatu i wykwintnego charakteru – ser camembert z niebieską pleśnią. Tą wyśmienitą, ciekawie prezentującą się i bardzo pożywną kompozycję polecam zarówno na wykwintne spotkania, jak i na obiad w codziennych okolicznościach, o każdej porze roku.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki komosy ryżowej 3 kolory
- 100 g sera camembert z niebieską pleśnią
- 1 nieduża papryka ramiro
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki octu z owoców granatu
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- szczypta zmielonych suszonych płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ziarna komosy płuczemy (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 15-25 min, a następnie pozostawiamy na kolejnych 15 min pod przykryciem.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
- Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki.
- Dobrze schłodzony ser camembert kroimy w kostkę.
- Komosę łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, następnie mieszamy z rukolą i wykładamy na półmisek naprzemiennie z papryką, serem i orzechami włoskimi. Całość polewamy pozostałym sosem oraz posypujemy grantami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać ser camembert naturalny, z innymi ulubionymi dodatkami lub też zwykły ser z niebieską pleśnią.
1 Komentarz do "SKOMOSOWANA ENERGIA"
Kaśka 11 listopada 2017 (20:25)
Pięknie przyrządzona, muszę spróbować