SKARPETA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

W dniu swojego święta Mikołaj nie zapomniał też o mnie! W mojej skarpecie znalazła się roszponka, mozzarella, czerwona papryka, zielony groszek, suszone pomidory, jagody goji oraz mające niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm nasionka ostropestu marki Look Food. Całość podana z czosnkowym winegretem z octem z granatu smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Serdecznie polecam przygotować ją w okresie przedświątecznym i zaskoczyć Waszych bliskich nie tylko jej kapitalnym smakiem, ale również ciekawą formą podania w kształcie skarpety lub na przykład mikołajowej czapy.

Ja natomiast z okazji święta Mikołaja wraz z marką Look Food przygotowałam dla Was konkurs, który polega na oszacowaniu ile sztuk nasionek ostropestu znalazło się w mojej skarpecie. Szczegóły zabawy znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB. Serdecznie zapraszam do zabawy.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z ostropestu
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu z granatu
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 3-5 min. Wymaga smażenia 6-7 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (w zależności od producenta zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
  3. Nasionka ostropestu prażymy na suchej patelni przez około 1-2 min.
  4. Korzeń pietruszki kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy szczyptę soli, zmielone płatki chili oraz odrobinę syropu z agawy. Całość od czasu do czasu mieszamy aż plasterki ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min).
  5. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  6. Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  7. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  8. Kulki mozzarelli wyjmujemy z zalewy, osuszamy na ręcznikiem papierowym, a następnie przekrawamy na połówki.
  9. Z przygotowanych składników formujemy mikołajową skarpetę lub wykładamy je naprzemiennie na talerzu/półmisku, polewając na koniec dressingiem i posypując nasionkami ostropestu.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
  • Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
SKARPETA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA. Sałatka z roszponką, papryką, mozzarelli, owocami goji, groszkiem zielonym, pietruszką i nasionkami ostropestu.
SKARPETA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA. Sałatka z roszponką, papryką, mozzarelli, owocami goji, groszkiem zielonym, pietruszką i nasionkami ostropestu.
SKARPETA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA. Sałatka z roszponką, papryką, mozzarelli, owocami goji, groszkiem zielonym, pietruszką i nasionkami ostropestu.

Brak komentarzy do "SKARPETA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny