W dniu swojego święta Mikołaj nie zapomniał też o mnie! W mojej skarpecie znalazła się roszponka, mozzarella, czerwona papryka, zielony groszek, suszone pomidory, jagody goji oraz mające niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm nasionka ostropestu marki Look Food. Całość podana z czosnkowym winegretem z octem z granatu smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Serdecznie polecam przygotować ją w okresie przedświątecznym i zaskoczyć Waszych bliskich nie tylko jej kapitalnym smakiem, ale również ciekawą formą podania w kształcie skarpety lub na przykład mikołajowej czapy.
Ja natomiast z okazji święta Mikołaja wraz z marką Look Food przygotowałam dla Was konkurs, który polega na oszacowaniu ile sztuk nasionek ostropestu znalazło się w mojej skarpecie. Szczegóły zabawy znajdziecie tutaj – KLIK, KLIK, a na Wasze odpowiedzi czekam do 13 grudnia na FB. Serdecznie zapraszam do zabawy.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1 korzeń pietruszki (olej rzepakowy, płatki chili, syrop z agawy)
- 1 czerwona papryka
- 6 suszonych pomidorów
- 120 g mini mozzarelli
- 3 łyżki suszonych owoców goji
- Nasiona ostropestu Look Food
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ostropestu
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu z granatu
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min. 3-5 min. 6-7 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (w zależności od producenta zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
- Nasionka ostropestu prażymy na suchej patelni przez około 1-2 min.
- Korzeń pietruszki kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy szczyptę soli, zmielone płatki chili oraz odrobinę syropu z agawy. Całość od czasu do czasu mieszamy aż plasterki ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min).
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Kulki mozzarelli wyjmujemy z zalewy, osuszamy na ręcznikiem papierowym, a następnie przekrawamy na połówki.
- Z przygotowanych składników formujemy mikołajową skarpetę lub wykładamy je naprzemiennie na talerzu/półmisku, polewając na koniec dressingiem i posypując nasionkami ostropestu.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
- Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
Brak komentarzy do "SKARPETA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA"