Jerky to ciesząca się coraz większą popularnością, wysokobiałkowa przekąska powstająca z mięsa, które w procesie suszenia pozbawione zostaje wody. Tak przygotowana wołowina jest niskokaloryczna, ma bardzo małą zawartość tłuszczu i dzięki ogromnej zawartości mięsa jest niesamowicie aromatyczna. Produkt ten bardzo mnie zaintrygował i oczywiście postanowiłam znaleźć mu sałatkowe zastosowanie.
Faktem jest, że kawałki tak przygotowanego mięsa są dosyć twarde, przez co moim zdaniem w wersji “prosto z paczki” najlepiej odnajdują się jako samodzielna przekąska. Niemniej jednak po zmieleni w malakserze otrzymamy fenomenalną posypkę, która rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ja przełamałam nią smak słodkich truskawek, groszku cukrowego, delikatnej mozzarelli, a do tego dodałam lekko ostrą w smaku cebulę czerwoną i chrupiące nerkowce. Tak otrzymałam bardzo oryginalne i niesamowicie smaczne danie, które serdecznie polecam wypróbować zarówno fanom beef jerky, jak i osobom, które jeszcze nie miały okazji spróbować tej bardzo ciekawej przekąski.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
183,2 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 25 g suszonej wołowiny Beef Jerky
- 8-10 truskawek
- 1 garść groszku cukrowego
- 1 nieduża cebula czerwona
- 120 g mini mozzarelli
- 2-3 łyżki nerkowców
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył.
- Nerkowce dzielimy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
- Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Od truskawek odcinamy nożem szypułki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
- Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, truskawki, groszek cukrowy, cebulę, mozzarellę i nerkowce. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec dodajemy posypkę z beef jerky.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania sałatki wykorzystałam Mięsną Przekąskę Beef Jerky marki SOKOŁÓW.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 183,2 kcal | 7,0 g | 12,6 g | 12,0 g | 1,3 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 480 g | 879,6 kcal | 33,8 g | 60,4 g | 57,8 g | 6,1 g |
Przekąska wołowa BEEF JERKY – możliwa obecność gorczycy i pochodnych mleka
Brak komentarzy do "SAŁATKOWE BEEF JERKY"