Naleśnik pokryty koncentratem pomidorowym z miksem włoskich ziół, a na nim Salami Chips chilli, pomidorki koktajlowe, ostre papryczki, mozzarella oraz rukola. To wyśmienita sałatka inspirowana uwielbianym na całym świecie daniem. Ów pizza będzie znakomitą, niebanalną przekąską, którą polecam zamówić na wieczór, który planujecie spędzić przy grach komputerowych lub planszówkach. Zapewniam Was, że sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo pożywna.
Uwaga – wersja ta jest mocno pikantna, jeśli preferujecie łagodniejsze smaki to rekomenduję zamiast jalapeño wykorzystać np. kukurydzę lub oliwki, dobrze odnajdzie się też ogórek konserwowy.
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 2 jajka „M”
- 200 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mieszanki ziół do pizzy
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- 1 opakowanie CHRUP’US CHILLI
- 1 kubeczek pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki zielonych papryczek jalapeño w zalewie octowej
- 4 łyżki wiórków mozzarelli
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- kilka listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2-6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Jako miksujemy z mlekiem, wodą, mąką i 1 łyżką oleju. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Gęstość regulujemy mąką lub mlekiem. Placuszka smażymy na rozgrzanej patelni (u mnie 28 cm) posmarowanej olejem, z obu stron, aż masa się zetnie.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Papryczki odcedzamy (możemy je podzielić na mniejsze kawałki).
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Przestygniętego placuszka pokrywamy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Następnie wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy przygotowanym dressingiem. Całość możemy przed podaniem delikatnie podgrzać na suchej patelni.
Brak komentarzy do "SALAMI BOX"