Błyskawiczna w przygotowaniu, lekka i niesamowicie smaczna sałatka owocowa, która doskonale sprawdzi się zarówno na deser, jak i śniadanie tudzież podwieczorek. Obok sezonowych owoców mamy tu smakowite kule, do których przygotowania wykorzystałam Płatki Ryżowe Błyskawiczne KUPIEC, ugotowane na mleku kokosowym z dodatkiem białej czekolady. Obtoczone w chrupiących płatkach migdałowych nie tylko pięknie się prezentują, ale też zachwycają swoim smakiem. Całość podana z brzoskwiniowym sosem będzie doskonałą alternatywą, dla ciężkich kremowych ciast i tortów. Serdecznie polecam, szczególnie w letnie, słoneczne dni!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
127 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA RYŻOWE KULE:
|około 18 sztuk|
- 1/2 szklanki Płatków Ryżowych błyskawicznych KUPIEC
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 40 g białej czekolady
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2/3 szklanki malin
- 2/3 szklanki borówek
- 2/3 szklanki czerwonych porzeczek
- 2/3 szklanki ciemnych winogron
- 2/3 szklanki jeżyn
- 1 duża brzoskwinia
- 3 łyżki soku z cytryny
- listki mięty do dekoracji
15 min. 5-6 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy drobno nożem lub blendujemy w malakserze.
- Przygotowujemy kule. Do garnuszka z gotującym się mlekiem wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy na małym ogniu około 5-6 minut, aż płatki wchłoną całe mleko. Następnie dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy, do całkowitego jej rozpuszczenia. Z lekko przestygniętej masy lepimy kule (około 1 cm średnicy), które obtaczamy w płatkach migdałowych.
- Brzoskwinię pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z sokiem z cytryny aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Winogrona przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
- Większe jeżyny kroimy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie owoce oraz ryżowe kule, całość dekorujemy listkami mięty. Sos brzoskwiniowy podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać inne owoce, a poza sezonem do przygotowania sosu świetnie sprawdzi się mango.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 127,0 kcal | 2,4 g | 6,3 g | 18,5 g | 3,6 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 780 g | 990,8 kcal | 19,0 g | 49,0 g | 144,1 g | 28,5 g |
Brak komentarzy do "RYŻOWA BŁYSKAWICA"