Wyjątkowy, niesamowicie interesujący w smaku, a przy tym bardzo efektowny, choć prosty i szybki w przygotowaniu deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Jego sekretem jest musująca galaretka, którą przygotowałam na bazie znakomitego Prosecco Mionetto oraz wody różanej. Zatopione w galaretce maliny stały się podstawą mojej sałatki, którą dopełniłam owocami, słodkim mascarpone oraz ozdobiłam listkami mięty. I tak uzyskałam fenomenalny, orzeźwiający deser o głębokim, zmysłowym smaku i bardzo ciekawej prezencji.
To wyrafinowany, niezwykle oryginalny, fascynujący w smaku deser, który serdecznie polecam na romantyczną kolację tudzież eleganckie przyjęcie, w ramach którego planujecie świętować jakąś szczególną okazję.
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy galaretkę. Dno sylikonowej formy/naczynia o wymiarach ok. 18 x 10 cm wypełniamy malinami. Listki żelatyny zanurzamy w niewielkiej ilości zimnej wody na około 2 min. W między czasie wlewamy wodę różaną do naczynia do gotowania w kąpieli wodnej/małego garnuszka, a następnie wstawimy je do rondelka/większego garnuszka z wrzącą wodą. Do wody różanej dodajemy syrop z agawy oraz (kolejno) odsączone z wody listki żelatyny – po dodaniu każdego listka całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Galaretkę przelewamy do większego kubeczka i mieszamy chwilkę, aż osiągnie letnią temperaturę. Aby w galaretce były wyczuwalne bąbelki, dobrze schłodzone Prosecco Mionetto otwieramy dopiero po rozpuszczeniu żelatyny, odmierzamy 200 ml, dolewamy do wody różanej i delikatnie mieszamy. Naczynie z malinami wypełniamy galaretką i wstawimy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
- Gotową galaretkę wyjmujemy z naczynia, układamy na niej owoce oraz utworzone przy pomocy rękawa cukierniczego różyczki z mascarpone zmiksowanego z cukrem pudrem. Całość dekorujemy listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast różyczek z mascarpone do galaretki możecie podać krem z mascarpone i bitej śmietany. Wówczas 200 ml schłodzonej kremówki miksujemy, a pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz 100 g mascarpone. Całość mieszamy jeszcze chwilę, przekładamy do dzbanuszka/małego naczynia. Krem podajemy schłodzony wraz z sałatką.
Brak komentarzy do "RÓŻANE BĄBELKI"