RÓŻANA MGIEŁKA

Oryginalny i harmonijny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Magia tego smakołyku płynie z fenomenalnej konfitury RÓŻANA MGIEŁKA Z Ogródka Dziadunia. W słoiczku tym Dziadunio zatrzymał niesamowity aromat różanych płatków, a przede wszystkim  ich niezrównany, wyjątkowy smak. Konfitura ta nie tylko stworzyła wymowną podstawę mojego deseru ale również przejęła funkcję sosu, który wspólnie z serkiem twarogowym, mango oraz borówkami pokrył mój różany talerzyk. Do tego jeszcze chrupiące płatki migdałowe, listki mięty oraz suszone płatki róży i tak powstał ów pachnący miłością deser, będący najprawdziwszą rozkoszą dla podniebienia.

Przygotowanie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Co więcej, to doskonała alternatywa dla ciężkich, bardzo kalorycznych smakołyków, więc śmiało mogą się nim delektować również osoby, które dbają o zrównoważoną dietę. Polecam go przygotować dla bliskiej osoby, bez specjalnej okazji, tak aby móc wspólnie delektować się jego fenomenalnym smakiem i cieszyć się spokojną chwilą spędzoną razem.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA RÓŻANY SPÓD:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 80 g Różanej Mgiełki z Ogródka Dziadunia
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 6 łyżeczek Różanej Mgiełki z Ogródka Dziadunia
  • 3 łyżki sera twarogowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 małego mango
  • 3 łyżki borówek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 18-20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Do miski wrzucamy mąkę, posiekane zimne masło, żółtko, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Na koniec dodajmy konfiturę i ponownie zagniatamy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 18-20 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 22-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, po czym odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Mango kroimy w słupki lub kostkę.
  4. Ser twarogowy łączymy z miodem i pokrywamy nim ciasto. Następnie wykładamy naprzemiennie borówki oraz cząstki mango, a gdzieniegdzie odrobinę konfitury. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, płatkami róży oraz dekorujemy listkami mięty.

Brak komentarzy do "RÓŻANA MGIEŁKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny