Oryginalny i harmonijny deser, obok którego nie można przejść obojętnie. Magia tego smakołyku płynie z fenomenalnej konfitury RÓŻANA MGIEŁKA Z Ogródka Dziadunia. W słoiczku tym Dziadunio zatrzymał niesamowity aromat różanych płatków, a przede wszystkim ich niezrównany, wyjątkowy smak. Konfitura ta nie tylko stworzyła wymowną podstawę mojego deseru ale również przejęła funkcję sosu, który wspólnie z serkiem twarogowym, mango oraz borówkami pokrył mój różany talerzyk. Do tego jeszcze chrupiące płatki migdałowe, listki mięty oraz suszone płatki róży i tak powstał ów pachnący miłością deser, będący najprawdziwszą rozkoszą dla podniebienia.
Przygotowanie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Co więcej, to doskonała alternatywa dla ciężkich, bardzo kalorycznych smakołyków, więc śmiało mogą się nim delektować również osoby, które dbają o zrównoważoną dietę. Polecam go przygotować dla bliskiej osoby, bez specjalnej okazji, tak aby móc wspólnie delektować się jego fenomenalnym smakiem i cieszyć się spokojną chwilą spędzoną razem.
SKŁADNIKI NA RÓŻANY SPÓD:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g ksylitolu
- 100 g masła
- 80 g Różanej Mgiełki z Ogródka Dziadunia
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 6 łyżeczek Różanej Mgiełki z Ogródka Dziadunia
- 3 łyżki sera twarogowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 małego mango
- 3 łyżki borówek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka suszonych płatków róży (opcjonalnie)
- listki mięty do dekoracji
25 min. 5 min. 18-20 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Do miski wrzucamy mąkę, posiekane zimne masło, żółtko, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Na koniec dodajmy konfiturę i ponownie zagniatamy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 18-20 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 22-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, po czym odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Mango kroimy w słupki lub kostkę.
- Ser twarogowy łączymy z miodem i pokrywamy nim ciasto. Następnie wykładamy naprzemiennie borówki oraz cząstki mango, a gdzieniegdzie odrobinę konfitury. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, płatkami róży oraz dekorujemy listkami mięty.
Brak komentarzy do "RÓŻANA MGIEŁKA"