ROŚLINNE GRILLOWANIE

Przepyszna sałatka z grillowanymi szparagami i papryką, którą będą się delektować nie tylko wyznawcy kuchni roślinnej. Obok przysmaków prosto z rusztu mamy tu jeszcze orzeźwiające pomidorki koktajlowe, nadającą ostrości cebulę oraz aromatyczne listki bazylii. Całość dopełniłam sosem sałatkowym greckim Knorr, który świetnie połączył wszystkie składniki, nadając moim warzywom cudownego aromatu. A po saszetki Knorr, szczególnie polecam sięgnąć, kiedy szykujecie spotkania w większym gronie znajomych, chcecie zaskoczyć ich doskonale doprawionymi daniami i do tego, każda zaoszczędzona chwila jest na wagę złota.

Ta kolorowa sałatka, świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych serów, mięs oraz ryb, ale będzie też niebagatelnym znaleziskiem dla gości, którzy są weganami, pozostają na diecie lub po prostu uwielbiają warzywa.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2-3 garści rukoli/roszponki
  • 1 żółta papryka
  • 250 g szparagów zielonych
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 czerwona cebula
  • olej roślinny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 saszetka sosu sałatkowego greckiego KNORR
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga grillowania 8 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sos sałatkowy wsypujemy do szklanki, dodajemy wodę, olej i dobrze mieszamy.
  2. Skropione olejem szparagi oraz pokrojoną w słupki paprykę grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Na półmisek wykładamy na przemiennie wszystkie składniki sałatki a na około 15 minut przed podaniem polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "ROŚLINNE GRILLOWANIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny