Całkowicie roślinna propozycja, która z pewnością zawdzięcza swój niecodzienny wygląd i nieprzeciętny smak listkom nasturcji. Aczkolwiek nie bez znaczenia są towarzyszące jej kalarepa, kukurydza, pomidorki, kasza kuskus, a także prażone pestki słonecznika i dyni. Dlatego też sałatka będzie również bardzo smaczna jeśli do jej przygotowania wykorzystacie rukolę albo rzeżuchę. Faktem jest przecież, że liści nasturcji nie można kupić w każdym warzywniaku. Jeśli więc nie macie domu z poletkiem, gdzie moglibyście posadzić tę roślinkę, to aby cieszyć się jej wybornym smakiem, trzeba sobie zadać odrobinę trudu, wysiewając ją w donicy na balkonie. Pewnym rozwiązaniem może być również nawiązanie znajomości z ogrodnikiem… Ja akurat pozyskuję ją z ogrodu mojej mamy.
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści nasturcji
- 1/3 szklanki kuskus
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżka cukru
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 mała kalarepa
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 6 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Kuskus wsypujemy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy 1 łyżkę cukru, a następnie wrzucamy kolbę kukurydzy, którą gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarna kukurydzy.
- Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Kalarepę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Do garnuszka z kuskus wlewamy dressing, dokładnie mieszamy. Następnie dokładamy kalarepę, pomidorki, kukurydzę oraz pestki (pozostawiamy kilka ziarenek kukurydzy i odrobinę pestek do dekoracji) i ponownie mieszamy. Zawartość garnka przekładamy na talerze/półmisek, a następnie osadzamy listki nasturcji. Całość posypujemy pozostałymi ziarnkami kukurydzy i pestkami.
DODATKOWE UWAGI:
- Listki nasturcji charakteryzują się ostrym smakiem, który nadaje taj sałatce wyrazu, dlatego jeśli chcecie je czymś zastąpić, to najbardziej rekomenduję rzeżuchę lub opcjonalnie rukolę. Pamiętajcie jednak, że nie potrzebujecie ogrodu, aby cieszyć się znakomitym smakiem nasturcji. Nie jest ona wymagającą co do gleby rośliną i śmiało możecie ją uprawiać w donicy na balkonie.
1 Komentarz do "ROMANS Z OGRODNIKIEM"
Żona-Wrona 18 lipca 2016 (20:41)
OMG, rewelacja ta sałatka. I jaka piękna! Świetny blog, serio.