Pamiętacie sałatkę A’la ŻUREK? Oto nowa wersja sałatki inspirowanej tą tradycyjną wielkanocną potrawą. Biała kiełbasa, jajka, majeranek, marchewka, chrzan, pieczywo… tak te surowce bez wątpienia byłyby potrzebne do jej przygotowania, a ja wykrzystałam je do mojej sałatki. Wzbogaciłam ją tym razem o rzeżuchę oraz czerwoną cebulę, a całość dopełniłam prostym, ale jakże smakowitym sosem na bazie chrzanu i majonezu. Sałatkę podałam w grahamce muśniętej masłem, co nadało mojemu żurkowi bardzo ciekawego wyglądu.
To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie zachwyca rewelacyjnym smakiem oraz oryginalną formą podania – serdecznie zachęcam do wypróbowania, szczególnie w okresie około Wielkanocnym. Myślę, że może bardzo pozytywnie zaskoczyć również tych z Was, którzy nie są entuzjastami staropolskiego żurku.
20 min.
3 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kiełbaski nacinamy ostrym nożem co około 2-3 mm, po czym przekrawamy na około 1,5 cm kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleją i smażymy, aż kiełbaski ładnie się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i od razu wrzucamy pokrojoną na cieniutkie plasterki marchewki. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy syrop z agawy oraz ½ łyżeczki majeranku i podsmażamy do rumianego koloru.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
- Cebulę kropimy w piórka.
- Bułkę przekrawamy na pół, wydrążamy środek, smarujemy masłem i posypujemy pozostałym majerankiem.
- Chrzan łączymy z majonezem.
- Bułeczki wypełniamy naprzemiennie kiełbaskami, marchewką, jajeczkami, cebulą, rzeżuchą i chrzanowymi kleksami.
Brak komentarzy do "REWITALIZACJA ŻURKU"