REWITALIZACJA ŻURKU

Pamiętacie sałatkę A’la ŻUREK? Oto nowa wersja sałatki inspirowanej tą tradycyjną wielkanocną potrawą. Biała kiełbasa, jajka, majeranek, marchewka, chrzan, pieczywo… tak te surowce bez wątpienia byłyby potrzebne do jej przygotowania, a ja wykrzystałam je do mojej sałatki. Wzbogaciłam ją tym razem o rzeżuchę oraz czerwoną cebulę, a całość dopełniłam prostym, ale jakże smakowitym sosem na bazie chrzanu i majonezu. Sałatkę podałam w grahamce muśniętej masłem, co nadało mojemu żurkowi bardzo ciekawego wyglądu.

To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie zachwyca rewelacyjnym smakiem oraz oryginalną formą podania – serdecznie zachęcam do wypróbowania, szczególnie w okresie około Wielkanocnym. Myślę, że może bardzo pozytywnie zaskoczyć również tych z Was, którzy nie są entuzjastami staropolskiego żurku.

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 duża grahamka
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 białe kiełbaski (cienkie)
  • 2 młode marchewki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 6 jajeczek przepiórczych
  • 1 czubata łyżka chrzanu tartego ostrego
  • 1 płaska łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka majeranku, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia
  • 1 garść rzeżuchy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 3 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kiełbaski nacinamy ostrym nożem co około 2-3 mm, po czym przekrawamy na około 1,5 cm kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleją i smażymy, aż kiełbaski ładnie się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i od razu wrzucamy pokrojoną na cieniutkie plasterki marchewki. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy syrop z agawy oraz ½ łyżeczki majeranku i podsmażamy do rumianego koloru.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zalewamy zimna wodą, obieramy i kroimy na połówki.
  3. Cebulę kropimy w piórka.
  4. Bułkę przekrawamy na pół, wydrążamy środek, smarujemy masłem i posypujemy pozostałym majerankiem.
  5. Chrzan łączymy z majonezem.
  6. Bułeczki wypełniamy naprzemiennie kiełbaskami, marchewką, jajeczkami, cebulą, rzeżuchą i chrzanowymi kleksami.

Brak komentarzy do "REWITALIZACJA ŻURKU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny