REJS KU NATURZE

Grillowane łódeczki z awokado wypełnione bezbłędnym trio szparagów, truskawek i pieczonego łososia – szczerze, to absolutny hit! Nieocenione znaczenie ma tutaj dobór przypraw – rybka upieczona z dodatkiem VEGETY NATUR, nadała temu daniu perfekcyjnego smaku. Co bardzo istotne kompozycja ziół zawarta w tej fenomenalnej saszetce jest nie tylko niezwykle aromatyczna, ale też całkowicie naturalna.

Taka łódeczka uzupełniona listkami roszponki oraz płatkami stokrotek to prawdziwy kulinarny rejs ku naturze, na którym doznacie niezapomnianych wrażeń, zarówno wizualnych jak i smakowych! Serdecznie polecam na lekki obiad tudzież kolację.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 1 garstka roszponki
  • 1 duże awokado (sok z cytryny)
  • 150 g filetu z łososia bez skóry
  • 1 łyżeczka przyprawy VEGETA NATUR do ryb i owoców morza
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4-5 truskawek
  • 4-5 zielonych szparagów
  • 2 stokrotki

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 2 min. Wymaga pieczenia 15 min. Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy oliwą, nacieramy przyprawą VEGETA NATUR do ryb i owoców morza, po czym odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu układamy rybkę na brytfance i wkładamy ją na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół), po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 5 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy, najlepiej rękoma na mniejsze kawałeczki.
  3. Awokado przekrawamy na pół i pozbawiamy go pestki. Łyżeczką usuwamy nieco miąższu, pozostawiając około 3 cm przy skórce. Awokado układamy (ściętą stroną do dołu) na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej odrobinką oliwy, i smażymy przez około 2 min aż uzyskamy ładne brązowe paseczki. Łódeczki zdejmujemy z patelni i od razu polewamy obficie sokiem z cytryny.
  4. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 2-3 części (duże okazy możemy przeciąć również wzdłuż na pół).
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki lub w ósemki.
  6. Awokado wypełniamy naprzemiennie listkami roszponki, kawałkami łososia, truskawkami i szparagami. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem i posypujemy płatkami stokrotek.

Brak komentarzy do "REJS KU NATURZE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny