Bardzo ciekawe połączenie soczystych kawałków pieczonego pstrąga z gotowanymi ziemniakami, słodko-kwaśnymi malinami oraz karmelizowanymi cebulkami podana z roszponką w sosie miodowo-musztardowym. Choć brzmi to dość ryzykownie, to zapewniam Was, że ta kombinacja świetnie ze sobą współgra i zdumiewa znakomitym smakiem. Sałatka co prawda wymaga troszkę pracy, ale naprawdę warto ją przygotować zwłaszcza, że stanowi pełnowartościowy, pożywny i do tego wykwintny obiad. Serdecznie polecam!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
118,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 1 nieduży pstrąg (świeży, wypatroszony)
- 1 szklanka malin
- 4 ziemniaki sałatkowe
- 2-3 łyżki cebulek marynowanych (1 łyżeczka miodu)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek, cytryna, 1 ząbek czosnku
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 12-15 min. 5 min. 15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Pstrąga płuczemy, osuszamy, nacieramy 1 łyżką oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy 2 plasterki cytryny oraz przekrojony na pół ząbek czosnku. Tak przygotowaną rybkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Po przestygnięciu wyjmujemy kawałki mięsa pozbawiając rybę skóry i ości.
- Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry.
- Cebulki odcedzamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię dodając jednocześnie miód. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cebulki nabiorą złotego koloru.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, po czym polewamy ją przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jesteście entuzjastami marynowanych cebulek, możecie je po prostu pominąć lub zastąpić karmelizowaną czerwoną cebulą.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 118,3 kcal | 7,9 g | 6,1 g | 9,4 g | 1,6 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 680 g | 804,8 kcal | 53,8 g | 41,7 g | 64,3 g | 11,0 g |
Summary
Recipe Name
PSTRUCHA W MALINACH
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "PSTRUCHA W MALINACH"