PSTRUCHA W MALINACH

Bardzo ciekawe połączenie soczystych kawałków pieczonego pstrąga z gotowanymi ziemniakami, słodko-kwaśnymi malinami oraz karmelizowanymi cebulkami podana z  roszponką w sosie miodowo-musztardowym. Choć brzmi to dość ryzykownie, to zapewniam Was, że ta kombinacja świetnie ze sobą współgra i zdumiewa znakomitym smakiem. Sałatka co prawda wymaga troszkę pracy, ale naprawdę warto ją przygotować zwłaszcza, że stanowi pełnowartościowy, pożywny i do tego wykwintny obiad. Serdecznie polecam!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z rybą

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
118,3 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 12-15 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 15 min. Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie bledujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Pstrąga płuczemy, osuszamy, nacieramy 1 łyżką oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy 2 plasterki cytryny oraz przekrojony na pół ząbek czosnku. Tak przygotowaną rybkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) przez 15 minut. Po przestygnięciu wyjmujemy kawałki mięsa pozbawiając rybę skóry i ości.
  3. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Przykręcamy gaz i gotujemy je w zależności od wielkości i gatunku około 12-20 min pod lekko uchyloną pokrywką. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy na plastry.
  4. Cebulki odcedzamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię dodając jednocześnie miód. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cebulki nabiorą złotego koloru.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, po czym polewamy ją przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie jesteście entuzjastami marynowanych cebulek, możecie je po prostu pominąć lub zastąpić karmelizowaną czerwoną cebulą.
Pstrucha w malinach. Sałatka z pstrągiem pieczonym, malinami, ziemniakami i karmelizowanymi cebulkami.
Pstrucha w malinach. Sałatka z pstrągiem pieczonym, malinami, ziemniakami i karmelizowanymi cebulkami.
Pstrucha w malinach. Sałatka z pstrągiem pieczonym, malinami, ziemniakami i karmelizowanymi cebulkami.
Pstrucha w malinach. Sałatka z pstrągiem pieczonym, malinami, ziemniakami i karmelizowanymi cebulkami.
Pstrucha w malinach. Sałatka z pstrągiem pieczonym, malinami, ziemniakami i karmelizowanymi cebulkami.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g118,3 kcal7,9 g6,1 g9,4 g1,6 g
Cała sałatka (4 porcje)680 g804,8 kcal53,8 g41,7 g64,3 g11,0 g
ALERGENY*: ryba, gorczyca
Summary
Recipe Name
PSTRUCHA W MALINACH
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "PSTRUCHA W MALINACH"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny