Co przygotować dla dzieciaków, które będą Waszymi gośćmi podczas Andrzejkowego spotkania? Oczywiście nie może zabraknąć klucza z dziurką, miseczki z wodą i wosku… niemniej jednak dla małych wróżbitów przyda się jeszcze jakaś smakowita przekąska. Zatem w garnuszku ze śmietaną topimy żółty ser i podajemy go z rukolą, tartą marchewką, winogronami, płatkami migdałowymi oraz bardzo lubianą przez dzieciaki – drobiową wędliną. Ja wykorzystałam do swojej kompozycji Szyneczkę Drobiową SOKOLIKI z Sokołowa, która nie tylko ma bardzo fajny, delikatny smak, ale co bardzo istotne nie zawiera żadnych konserwantów! Jestem przekonana, że ta elegancka, choć przygotowana z myślą o dzieciach przekąska będzie kluczem do udanej imprezy i z pewnością zainteresuje również nieco starszych uczestników Waszego magicznego spotkania.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli (2 łyżki oliwy z oliwek)
- 100 g szynki drobiowej w plastrach bez konserwantów
- 1 szklanka winogron rodzynkowych
- 2 marchewki (sok z cytryny)
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól himalajska
SKŁADNIKI NA SOS:
- 50 g twardego sera podpuszczkowego dojrzewającego
- 110 ml śmietanki 30%
- świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min. 3 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietankę podgrzewamy, a następnie dodajemy ser starty na tarce o małych oczkach oraz pieprz. Całość utrzymujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Szyneczkę kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki.
- Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na sitko, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie delikatnie dociskamy, aby w miseczce pod sitkiem pozostała większość soku.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą rukolę, startą marchewkę, winogrona oraz kawałki szynki. Całość możemy doprawić solą do smaku, posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy z jeszcze ciepłym sosem serowym.
Brak komentarzy do "PRZYSMAK MAŁEGO WRÓŻBITY"