PRZYSMAK MAŁEGO WRÓŻBITY

Co przygotować dla dzieciaków, które będą Waszymi gośćmi podczas Andrzejkowego spotkania? Oczywiście nie może zabraknąć klucza z dziurką, miseczki z wodą i wosku… niemniej jednak dla małych wróżbitów przyda się jeszcze jakaś smakowita przekąska. Zatem w garnuszku ze śmietaną topimy żółty ser  i podajemy go z rukolą, tartą marchewką, winogronami, płatkami migdałowymi oraz bardzo lubianą przez dzieciaki – drobiową wędliną. Ja wykorzystałam do swojej kompozycji Szyneczkę Drobiową SOKOLIKI z Sokołowa, która nie tylko ma bardzo fajny, delikatny smak, ale co bardzo istotne nie zawiera żadnych konserwantów! Jestem przekonana, że ta elegancka, choć przygotowana z myślą o dzieciach przekąska będzie kluczem do udanej imprezy i z pewnością zainteresuje również nieco starszych uczestników Waszego magicznego spotkania.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli (2 łyżki oliwy z oliwek)
  • 100 g szynki drobiowej w plastrach bez konserwantów
  • 1 szklanka winogron rodzynkowych
  • 2 marchewki (sok z cytryny)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • sól himalajska

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 50 g twardego sera podpuszczkowego dojrzewającego
  • 110 ml śmietanki 30%
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 3 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietankę podgrzewamy, a następnie dodajemy ser starty na tarce o małych oczkach oraz pieprz. Całość utrzymujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Szyneczkę kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki.
  3. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na sitko, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie delikatnie dociskamy, aby w miseczce pod sitkiem pozostała większość soku.
  4. Winogrona przekrawamy na połówki.
  5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą rukolę, startą marchewkę, winogrona oraz kawałki szynki. Całość możemy doprawić solą do smaku, posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy z jeszcze ciepłym sosem serowym.

Brak komentarzy do "PRZYSMAK MAŁEGO WRÓŻBITY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny